Știrile 60m.RO

Guvernarea PNL-USR-UDMR este o guvernare pe datorie. Coaliția ne amanetează prezentul și viitorul

Guvernarea PNL-USR-UDMR este o guvernare pe datorie. Coaliția ne amanetează prezentul și viitorul din cauza incompetenței de netăgăduit a acestui Guvern, care înrobește pe termen lung atât populația activă, cât și generațiile următoare, constată deputatul AUR Lucian Feodorov.

Parlamentarul aduce 9 argumente care atestă faptul că această guvernare este incompetentă. Feodorov reamintește că doar în luna mai 2020 ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB.

1.La finalul unei ședințe de Guvern, premierul Florin Cîțu a declarat, în mod sfidător și cinic, că promisiunea de majorare a pensiilor cu 8% făcea parte din programul electoral, nu din programul de guvernare. Cîțu a mai afirmat, într-o conferința de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, că pensiile sunt mai mari decât anul trecut. Tot premierul sugera în urmă cu câteva luni că nu va mai exista o creștere a punctului de pensie anul acesta.

2. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat în februarie 2021 că majoritatea sporurilor acordate în prezent bugetarilor vor fi desfiinţate, începând din 2022. A mai precizat că sporurile ar putea fi înlocuite de premii pentru cei care fac performanţă şi sunt eficienţi. În pofida faptului că salariații din sistemul bugetar au primit sporuri salariale prin aplicarea dispozițiilor legale în materia salarizării, acest guvern rușinos vrea să îi priveze pe pe toți salariații din acest sistem de sporuri și indeminzații, fără de care în mod clar vor suferi o diminuare a salariilor, în timp ce nivelul inflației și prețurile în mai multe sectoare au crescut vertiginos.

3. În martie 2021 absolut toate amendamentele propuse de Grupul parlamentar AUR la Bugetul de stat pe 2021 au fost repinse, iar Proiectul nu a fost modificat față de varianta trimisă de Guvern, toată procedura de vot fiind doar un spectacol ieftin pentru toți parlamentarii aflați în opoziție.

 4. În privința majorării alocațiilor pentru copii în anul 2021 Guvrenul Cîțu își bate joc din nou atât de părinți, cât și de copii acestora. Creșterea alocațiilor pentru copii, care ar fi trebuit să aibă loc pe 1 iulie, în condițiile stabilite în calendarul agreat de Guvernul Orban anul trecut, va fi amânată pentru 1 ianuarie 2022.

Mai precis, alocațiile ar crește de la 214 lei în prezent la 242 de lei pentru copiii cu vârste între 2 ani și 18 ani și de la 427 de lei în prezent la 486 de lei pentru copiii cu vârste de până la 2 ani sau copii cu handicap, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență. În acest proiect se mai dispune și indexarea alocației cu rata medie anuală a inflației începând cu 1 ianuarie 2023. Țin să atrag atenția că proiectul de act normativ contrazice un amendament aprobat de curând în Comisia de Muncă din Camera Deputaților, care prevede majorarea doar cu rata inflației de la 1 ianuarie anul viitor.

5. Anul acesta nu se mai acordă fonduri pentru programul START-UP NATION, în condițiile în care acesta este un program, care ar trebui să fie implementat anual în mod deosebit pentru stimularea activităților IMM – urilor. Această decizie a venit cu o argumentare așa – zis pertinentă prin care guvernul Cîțu afirmă că nu sunt fonduri suficiente. Această decizie poate afecta foarte mulți antreprenori români, în condițiile în care și-au făcut planuri dinainte și au plătit experți pentru a le elabora proiectele, iar pandemia care durează de mai bine de un  an în România le-a afectat cifrele de afaceri foarte tare.

6. Sub paravanul pandemiei s-a „lucrat temeinic” la devalizarea bugetului de stat. La adăpostul pandemiei se dezvăluie cea mai mare fraudă guvernamentală din ultimele trei decenii, cu atribuiri de contracte preferențiale unor firme clientelare de partid sau a unor achiziții frauduloase prin care s-a drenat banul public către sediile PNL și USR. În aceste condiții  s-a ajuns la situația ca DNA să investigheze achiziții publice ilegale la UNIFARM de 140 milioane de euro. În acest mod asistăm revoltați la  hoția, care începe să iasă la suprafață, din aproape toate achizițiile făcute de Guvern în această perioadă.

7. În plină pandemie, aflăm cu un gust amar,  că Protecția Consumatorului a specificat că 90% din măștile de protecție importate în această guvernare, cât și în guvernarea Orban 2, sunt neconforme și pun sănătatea oamenilor în pericol. În această situație marea guvernare Cîțu, în loc să lupte pentru asigurarea unei protecții cât mai eficiente cetățenilor în fața pandemiei, achiziționează măști, care devin factor de risc de infectare pentru populație.

8.  Haosul provocat în sistemul de educație este bine – cunoscut de toată lumea, în condițiile în care elevii români au putut participa fizic la cursuri mai puțin de două luni în anul școlar 2020 – 2021, iar elevii din mediul rural au fost, în marea lor majoritate, blocați de a avea acees la sistemul de predare online, din lipsă de tablete sau de o instruire precară a cadrelor didactice din aceste medii. Mai mult, ca situația să fie și mai tragică nu s-au cumpărat laptop-uri pentru profesori în timp util.

Abia pe 18 iunie 2021  Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță că pentru educație 123.600 elevi și peste 6.000 de profesori vor primi tablete și laptopuri cu acces inclus la internet, pentru activități școlare în mediul online, în urma semnării a 111 contracte de finanțare prin Axa 2 a Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020. Pentru urmarea direcției de digitalizare a școlilor suntem anunțați pe site-ul instituției că „cele 111 contracte semnate recent ce sunt o parte dintre cele 233 proiecte selectate prin Axa 2 – acțiunea Acțiunea 2.3.3 Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e‐educație, e‐incluziune, e‐sănătate și e‐cultură, din cadrul POC. Celelalte proiecte vor fi contractate până la 31 iulie 2021”.

9. Guvernul Cîțu a pierdut controlul economiei, deoarece asistăm neputincioși la dezastrul economic și fiscal-bugetar cu deficite uriașe, iar singura competiție pe care o pot observa este între găurile trimestriale date de acest guvern. Să nu uităm că în perioada cât Florin Cîțu era ministrul Finanțelor Publice România se împrumuta cu 1.000 de euro în fiecare secundă.

Back to top button