Politică

Ciolacu e disperat: La un pas să fie aprobată legea AUR pentru alegerea primarilor în două tururi

Plenul Camerei Deputaților nu a reușit, marți, să respingă propunerea legislativă privind alegerea în două tururi de scrutin a primarilor și a președinților de Consilii Județene. Ciolacu îi acuză pe liberali de faptul că nu s-au ținut de cuvânt, spun surse parlamentare, social-democrații fiind deranjați de faptul că „liberalii au fost duplicitari”.

În coaliție s-ar fi discutat ca legea propusă de AUR să fie respinsă în Parlament, însă la votul de marți au fost doar 154 de voturi pentru respingerea legii, numărul minim necesar respingerii legii fiind de 166 de voturi.  S-au mai înregistrat 95 de voturi pentru adoptarea legii, alți 34 de deputați s-au abținut, iar 2 deputați nu au votat. Reamintim faptul că Guvernul monocolor liberal Ludovic Orban a fost demis în 2020 de Parlament după ce și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Sistemul actual de alegere a primarilor favorizează marile partide care dețin cei mai mulți primari, pentru că este ales din primul tur candidatul care are cele mai multe voturi. Alegerea în două tururi înseamnă că dacă niciun candidat nu a obținut 50%+1 din voturi în primul tur, se organizează turul doi de scrutin între primii doi clasați.

Legea privind alegerea primarilor și a șefilor de CJ în două tururi se întoarce astfel la comisii, pentru dezbatere, și va reveni la vot final.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button