Știrile 60m.RO

Ursula von der Leyen anunţă că Uniunea Europeană şi Ucraina au înfiinţat o echipă comună de anchetă pentru a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii de la Bucea

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, luni, într-un comunicat, că a înfiinţat o echipă comună de anchetă cu Ucraina, după convorbirea telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii după apariţia imaginilor şocante cu cadavre ale civililor în oraşul Bucea în urma retragerii forţelor ruse din zonă.

”În această după-amiază, am vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre crimele îngrozitoare care au fost descoperite în Bucea şi în alte zone din care trupele ruse au plecat recent”, afirmă von der Leyen în comunicat.

”I-am transmis condoleanţe şi l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Imaginile îngrozitoare nu pot şi nu vor rămâne fără răspuns”, subliniază ea.

”Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiţi (…) Am convenit să asigurăm o coordonare strânsă între noi”, se mai arată în comunicat.

”UE a înfiinţat o echipă comună de anchetă cu Ucraina pentru a colecta probe şi a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii. UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă la faţa locului pentru a sprijini parchetele ucrainene. Eurojust şi Europol sunt pregătite să asiste”, argumentează preşedinta executivului UE.

”Este necesar un răspuns global. Există discuţii în curs între Eurojust şi Curtea Penală Internaţională pentru a-şi uni forţele şi Curtea să facă parte din echipa de anchetă comună. O astfel de abordare coordonată din partea autorităţilor ucrainene, a UE, a statelor membre şi a agenţiilor acesteia şi a Curţii Penale Internaţionale va permite ca probele să fie colectate, analizate şi prelucrate în cel mai complet şi eficient mod posibil”, susţine von der Leyen.

”L-am însărcinat pe comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders, să urmărească şi să ia legătura cu procurorul general ucrainean (…) Comisia va oferi tot sprijinul tehnic şi financiar necesar tuturor investigaţiilor conduse de UE”, potrivit comunicatului.

Lasă un răspuns

Back to top button