Știrile 60m.RO

Inițiativa AUR care rezolvă problema pensiilor speciale a primit aviz favorabil de la Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei şi bărbaţi

Inițiativa AUR care rezolvă problema pensiilor speciale a primit aviz favorabil, cu o majoritate de voturi, de la Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei şi bărbaţi – Camera Deputaților. Proiectul urmează să fie analizat de încă șapte comisii pentru a primi aviz, respectiv pentru a se întocmi raport de adoptare sau respingere, înainte de a fi votată în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional. Anterior, acest proiect a fost respins la Senat, încă o dovadă a faptului că partidele aflate la putere lucrează împotriva interesului poporului român.

Propunerea AUR vizează completarea Legii nr.227/2015, în sensul introducerii unui nou impozit, denumit impozit de solidaritate, în procent de 90%, aplicabil părţii necontributive a pensiilor acordate în baza unor legi/statute speciale care depăşesc nivelul indemnizaţiei nete a Preşedintelui României, a precizat deputatul AUR Dan Tanasă, președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei şi bărbaţi.

Tanasă a subliniat că această propunere legislativă, dacă va fi adoptată, va rezolva eterna problemă a
pensiilor speciale
.

Ce prevede propunerea AUR privind impozitarea pensiilor speciale?

Proiectul prevede modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal prin introducerea „impozitului de solidaritate” pentru pensiile speciale. Măsura presupune taxarea indemnizației suplimentare plătită de la bugetul de stat, care nu respectă principiul contributivității la fondurile de asigurări sociale.

Datele transmise de Casa Națională de Pensii Publice arată că, pentru un număr de 9.527 beneficiari de pensii de serviciu în plată la sfârșitul lunii iunie 2020, din total sume cuvenite în cuantum de 116.698.823 lei, partea suportată din bugetul de  asigurări sociale  de stat, bazată pe contributivitate, reprezintă 19.722.101 lei (aproximativ 16,9 % din total sume), în timp ce partea suportată din bugetul de stat, fără contributivitate, se ridică la valoarea de 96.976.721 lei (aproximativ  83,1 % din total sume). Având în vedere că fostul Ministrul al Muncii, Raluca Turcan, a subliniat că pensiile speciale nu pot fi anulate pentru că acestea „au o componentă de contributivitate”, inițiativa AUR oferă o soluție care respectă acest principiu.

Lasă un răspuns

Back to top button