Știrile 60m.RO

Guvernul ucrainean estimează la peste 500 de miliarde de euro pierderile cauzate de războiul rus, o contracţie a economiei cu 55% şi o scădere cu 90% a bugetului

Guvernul ucrainean estimează luni la peste 500 de miliarde de euro cuanumul pierderilor economice cauzate de războiul cu Rusia, cele mai importante la nivelul infrastructurii, a anunţat într-o postare pe Facebook ministrul ucrainean al Economiei Iulia Sviridenko, relatează AFP.

Ministrul estimează la ”564,9 miliarde de dolari (515,8 miliarde de euro) ”impactul direct al distrugerilor” de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie.

Acestora li se adaugă ”efectele indirecte ale luptelor” asupra economiei, legate de o ”explozie” a şomajului, o scădere puternică a consumului gospodăriilor şio scădere a veniturilor statului.

La nivelul infrastructurii se înregistrează cele mai importante pierderi, subliniază ministrul.

”Aproape 8.000 de kilometri de drumuri au fost avariate sau distruse”, dar şi ”zeci de gări şi de aeroporturi”, precizează ea, estimând aceste pierderi la 108,5 miliarde de euro.

Zece milioane de metri pătraţi de locunţe şi 200.000 de maşini au fost distruse în ultima lună, precizează ministrul.

Iulia Sviridenko, de asemenea vicepremier, estimează o scădere a PIB-ului Ucrainei în 2022 la 102 miliarde de euro – reprezentând o contractare cu peste 55% a economiei ucrainene faţă de 2021.

Bugetul de stat riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, potrivit Ministerului Economiei – reprezntând o scădere de aproape 90% faţă de bugetul anual prevăzut.

”Cifrele se schimbă zilnic şi, din nefericire, cresc”, deplânge Iulia Sviridenko în postarea pe Facebook.

”Astfel, Ucraina (…) îi va cere agresorului o compensaţie financiară”, anunţă ea, ”fie prin decizii ale justiţiei sau prin transferul direct către stat al actibelor ruse îngheţate (în prezent) în Ucraina”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button