Știrile 60m.RO

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, cere țările din Uniunea Europeană să nu plătească petrolul și gazele în ruble

„Dacă vreo țară din UE cedează în fața cererilor umilitoare ale lui Putin de a plăti petrolul și gazul în ruble, va fi ca și cum ar ajuta Ucraina cu o mână și ar ajuta rușii să omoare ucrainenii cu cealaltă. Îndemn țările relevante să facă o alegere înțeleaptă și responsabilă”, scrie Kuleba pe Twitter.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către ”ţările ostile” şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble.

Decizia este o replică a Moscovei la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor Rusiei în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ”furt”.

Preşedintele rus a asigurat însă statele europene că Rusia le va furniza în continuare gaze în volumele şi la preţurile convenite, conform contractelor încheiate.

Ministrul german al economiei a oferit o primă reacție și a afirmat că solicitarea Rusiei echivalează cu o reziliere a contractului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button