Știrile 60m.RO

TASS: Jens Stoltenberg a declarat că NATO nu va trimite trupe în Ucraina

Alianța Nord-Atlantică nu va trimite trupe în Ucraina, a declarat, miercuri, la o conferință de presă, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, comentând propunerea Poloniei, de a trimite acolo forțe de menținere a păcii ale Alianței.

„NATO nu face parte din conflict, dar oferă sprijin Ucrainei. NATO nu va trimite trupe în Ucraina. Trebuie să înțelegem că este important să sprijinim Ucraina, dar este important și să prevenim un război între Federația Rusă și NATO. De aceea, am spus clar că nu vom trimite trupe în Ucraina” – a declarat Stoltenberg. În plus, potrivit afirmaţiilor secretarului general, NATO continuă să excludă posibilitatea instituirii unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei, deoarece aceasta ar însemna război cu Rusia.

El a subliniat că instituirea unei zone de excludere a zborului va duce la faptul că „NATO ar trebui să doboare avioanele rusești”. „Am spus că nu vom face acest lucru deoarece credem că acest lucru va duce la un război între NATO și Rusia” – a adăugat Stoltenberg. Alianța Nord-Atlantică a desfășurat sute de mii de militari în Europa în regim de alertă maximă, inclusiv cinci grupuri de atac de portavioane, a declarat Stoltenberg, în timpul conferință de presă susţinută în ajunul summitului din 24 martie al șefilor de stat și de guvern ai Alianței de la Bruxelles. „Sute de mii de trupe ale Alianței sunt în alertă maximă în toate țările membre NATO. Vorbim despre 100.000 de soldați americani în Europa, precum și 40.000 (de trupe) sub comanda directă a NATO, în principal în partea de est a Alianței. Sprijinul este oferit de forțele maritime și aeriene, inclusiv cinci grupuri de atac de portavioane în nordul îndepărtat și în Marea Mediterană” – a subliniat Stoltenberg.

Anterior, secretarul general a declarat că Alianța Nord-Atlantică a sporit prezența defensivă a forțelor aeriene, maritime și terestre pentru a asigura securitatea flancului de este al Alianței. Summitul NATO din 24 martie va lua o decizie cu privire la cea mai puternică consolidare a apărării sale, ceea ce va necesita o creștere a cheltuielilor pentru apărare, a spus Stoltenberg. „Mă aştept ca liderii să fie de acord să consolideze poziţiile NATO în toate sferele. /…/ Primul pas este desfăşurarea a patru grupuri de luptă NATO în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia. Alături de forţele deja existente în ţările baltice şi Polonia , aceasta va însemna că avem 8 grupuri de luptă pe toată lungimea flancului estic de la Marea Baltică până la Marea Neagră” – a precizat Stoltenberg. El a adăugat, de asemenea, că, pe termen lung, „este necesară resetarea descurajării și a apărării Alianței”.

Lasă un răspuns

Back to top button