Internațional

Polonia acuză Ungaria de atitudine prietenoasă cu Rusia. Andrzej Duda refuză să se întâlnească cu omologul de la Budapesta

Contrar planurilor preliminare, președintele Ungariei nu se va deplasa la sărbătoarea programată pentru Ziua Prieteniei Polono-Maghiare. János Áder era așteptat pe 23 martie 2022 în orașul polonez Bochnia, cu ocazia zilei de prietenie polono-maghiară, dar președintele Ungariei nu se va mai deplasa, programul său fiind anulat.

Portalul a fost informat de mai multe surse independente că statuia Sfintei Kinga, fiica Regelui nostru Béla Árpád, ar fi fost dezvelită de președintele Ungariei János Áder și președintele Andrzej Duda alături de primele doamne, dar organizatorii au anulat programul. Astfel, președintele ungar nu va mai călători în Polonia.Din cauza poziției pro-ruse a Ungariei, Andrzej Duda nu a dorit să se afișeze în public alături de omologul său maghiar la un astfel de eveniment protocolar.

Atitudinea prietenoasă față de Putin a guvernului ungar a provocat și tensiuni serioase în Grupul de la Visegrád, scrie nepszava.Polonia va cumpăra distrugătoare suplimentare pentru marina națională. Autoritățile vor să dezvolte și flota de dronePolonia își continuă programul de modernizare și dezvoltare a armatei prin achiziționarea a trei distrugătoare suplimentare din clasa Kormoran II, a anunțat ministrul Apărării al țării, Mariusz Błaszczak. Într-o postare pe rețelele sociale, Błaszczak a dezvăluit dorința Poloniei ca acordul să fie finalizat „cel mai târziu în iunie”.

„Acest lucru va permite menținerea competențelor și continuitatea producției în porturile poloneze”, a adăugat el. Odată ce acordul va fi îndeplinit, marina poloneză va avea la dispoziție șase astfel de distrugătoare.

Kormoran II sunt nave antimine de nouă generație, care posedă mai multe tipuri de sisteme fără pilot la bord. Până acum, navele au fost folosite pentru exerciții comune NATO. Acordul pentru primul Kormoran II a fost semnat în 2013, iar primele nave s-au alăturat marinei în 2017.

Navele sunt doar o parte a programului mai larg al Poloniei de modernizare și extindere a armatei sale, două baterii americane de apărare aeriană Patriot fiind, de asemenea, transferate în Polonia din Germania în ultima săptămână. Ministrul adjunct al Apărării Wojciech Skurkiewicz a mai dezvăluit că încă două baterii Patriot achiziționate de guvernul polonez vor ajunge în Polonia până la sfârșitul anului 2022.

Pe lângă apărarea antiaeriană și antirachetă, Skurkiewicz a subliniat și dorința Poloniei de a-și consolida capacitatea dronelor, descriind aceasta ca un alt domeniu crucial pentru armata poloneză

Lasă un răspuns

Back to top button