Știrile 60m.RO

Patru jurnalişti au fost sechestraţi timp de câteva ore de forţele ruse din Melitopol, după care au fost eliberaţi

Trei jurnalişti şi un editor de ziar pensionat, împreună cu familia sa, au fost răpiţi, luni dimineaţă, de forţele ruse care au ocupat oraşul Melitopol şi au fost sechestraţi timp de câteva ore înainte de a fi eliberaţi, potrivit sindicatului naţional al jurnaliştilor din Ucraina, citat de CNN.

Cei patru – fostul editor Mykhailo Kumok, editorul Yevhenia Boryan şi reporterii Yulia Olkhovska şi Lyubov Chaika – au legătură cu Melitopolskie Vedomosti, cotidian cu sediul în oraşul Melitopol (sudul Ucrainei), care este ocupat de forţele ruse.

Bărbaţi înarmaţi au ajuns la casele celor 4 dimineaţa devreme şi au confiscat calculatoarele unora dintre jurnalişti, înainte de a-i duce într-o locaţie necunoscută, unde au fost ţinuţi până să îi elibereze, a comunicat sindicatul jurnaliştilor.

Anna Medvid, directorul general al companiei care deţine publicaţia, a spus că răpirile au fost o încercare de a-i constrânge pe jurnaliştii locali să sprijine invazia rusă.

Medvid a spus că şi ea a fost vizitată recent de oficiali pro-ruşi.

”Acum o săptămână, am fost chemată la o discuţie şi mi-au cerut să-i susţin. M-au găsit în redacţie, în care au intrat în mod arbitrar înainte de a o percheziţiona”, a precizat Medvid.

”(Trupele ruse) vor să fim loiali şi să le sprijinim. Nu am fost de acord cu asta şi am mers fiecare pe drumul lui”, a adăugat ea.

Starea celor 4 jurnalişti răpiţi şi apoi eliberaţi luni nu este cunoscută.

Potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, mai mulţi jurnalişti, activişti şi oficiali locali au fost daţi dispăruţi după invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

Hromadske, staţia de difuzare digitală din Ucraina, a comunicat că locul în care se află reporterul Victoria Roshchina este încă necunoscut de la dispariţia acesteia, pe 12 martie, din oraşul Enerhodar. Guvernul Ucrainei susţine că a fost răpită de forţele ruse din oraşul Berdeasnk.

Melitopol, oraș cu 150.000 de locuitori din sudul Ucrainei, regiunea Zaporojie, aflat între Crimeea și orașul-port Mariupol, a fost capturat de trupele ruse, după lupte intense cu forțele locale.

Ivan Fedorov, 33 de ani, primarul orașului, răpit de forțele ruse pe 11 martie, a fost eliberat după șase zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button