Economie

Prețul laptelui crește pe măsură ce războiul din Ucraina amenință hrana pentru animale și aprovizionarea cu îngrășăminte

Vremea rea ​​din Noua Zeelandă, SUA și Australia, împreună cu prețurilor la gaze și întreruperile lanțului de aprovizionare legate de pandemie au pus presiune asupra producătorilor de lapte din cei mai mari cinci exportatori înainte de război. Producția combinată de lapte din Noua Zeelandă, cunoscută drept „Arabia Saudită a laptelui” deoarece controlează 35% din exporturile globale, UE, Australia, SUA și Argentina a scăzut cu 1,7% în ianuarie comparativ cu anul precedent, conform datelor broker de mărfuri StoneX, citate de Financial Times.

Producția de lapte pentru cei cinci producători a scăzut de la an la an, Noua Zeelandă și Australia înregistrând scăderi de peste 6%. După începerea războiului pe 24 februarie, prețurile produselor esențiale au crescut în continuare. Laptele praf integral, cel mai activ produs comercializat, a atins cel mai mare nivel din ultimii opt ani luna aceasta. Compania din Noua Zeelandă Fonterra, cel mai mare exportator de lactate din lume, a declarat săptămâna trecută că plătește fermierilor cu 30% mai mult pentru lapte decât în ​​urmă cu un an și a estimat că prețul va crește în continuare.

„Conflictul din Ucraina s-a adăugat unui mediu de operare deja complex al COVID-19, impactând lanțurile globale de aprovizionare, prețul petrolului și furnizarea globală de cereale”, a declarat directorul executiv al Fonterra, Miles Hurrell.

Michael Harvey, analist la Rabobank, o companie multinațională olandeză de servicii bancare și financiare cu sediul în Utrecht, Țările de Jos, a declarat că, deși procesatorii de lactate și companiile alimentare suportau cea mai mare parte a costurilor, consumatorii se pot confrunta cu creșteri ale prețurilor. Harvey a adăugat că invazia Ucrainei de către Rusia ar crește costurile de producție a laptelui, deoarece ambele țări sunt exportatori principali de îngrășăminte pe bază de azot și grâu, o hrană importantă pentru bovine, alături de porumb și soia.

Noua Zeelandă și UE reprezintă aproximativ 70% din exporturile de lapte, urmate de SUA, Australia, Brazilia și Argentina.

Craig Hough, director de politici și strategie la Australian Dairy Farmers, asociație care reprezintă fermierii din Australia, a spus că prețul crescut al furajelor este o „mare problemă” pentru fermierii de lactate, deoarece reprezintă 70-80% din costuri.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button