Internațional

Premierul Poloniei a anunțat subvenția pentru îngrășăminte: 106 euro/ha la terenul arabil, 53 euro/ha la pășuni

Polonia va notifica la Bruxelles o schemă de subvenționare a achiziției de îngrășăminte. Sprijinul va fi acordat fermierilor pentru a-i ajuta să facă față scumpirilor la fertilizanți, iar plata se va face pe baza facturilor pentru achizițiile făcute de agricultori.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat astăzi, vineri – 18 martie, că guvernul de la Varșovia a decis să finanțeze achiziția de îngrășăminte de către fermieri. Astfel, Executivul polonez a pregătit o decizie și reglementări relevante în această chestiune, dar încă se așteaptă aprobarea Comisiei Europene pe acest subiect.

Scopul măsurii este de a preveni scumpirea alimentelor

Premierul a prezentat ipotezele așa-numitului scut anti-Putin, iar scopul principal al uneia dintre componentele sale este prevenirea creșterii prețurilor la alimente. Subvențiile guvernamentale pentru îngrășămintele agricole vor contribui la atingerea acestui scop.

Guvernul a pregătit un document în care a precizat că subvențiile pentru fiecare hectar de teren arabil se vor ridica la 500 de zloți (106 euro). Se va acorda și o subvenție de 250 de zloți (53 euro) pentru fiecare hectar de pajiști și pășuni.

Ministrul Agriculturii Henryk Kowalczyk a explicat că acest document va fi înaintat Comisiei Europene spre notificare. Dacă Executivul UE va aproba acordarea acestui tip de ajutor public, se vor putea depune cereri de subvenții pentru achiziția îngrășăminte. Compensația va fi plătită pe baza facturilor pentru achiziționarea de îngrășăminte,

Așadar, fermierii polonezi mai trebuie să aștepte până vor putea beneficia de ajutor.

Cât poate dura până se obține aprobarea Comisiei Europene?

Consimțământul ar putea fi primit rapid, dar poate dura și trei luni.

Jurnaliștii polonezi amintesc că, în ianuarie anul acesta, Guvernul de la Varșovia a solicitat Comisiei Europene acordul pentru introducerea de subvenții pentru îngrășăminte din cauza creșterii semnificative a prețurilor acestora. În lipsa aprobării Comisieri Europene, ajutorul acordat ar putea fi considerat ajutor de stat ilegal.

La începutul lunii martie, Kowalczyk a recunoscut că Executivul UE a dat un răspuns evaziv cu privire la posibilitatea subvențiilor pentru îngrășăminte. Oficial a anunțat că vor fi elaborate rapid propuneri concrete pentru a obține acordul Comisiei Europene.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button