Știrile 60m.RO

Dezastrul din economie: Legea privind TVA de 5%, promulgată de Iohannis, a creat tensiuni în piața imobiliară

Cezar Petre, președintele Consiliului Tehnic al Diriginților de Șantier din România, și Silviu Oancea, specialist imobiliare au discutat în cadrul unei emisiuni despre provocările din piața imobiliară, o piață riscantă atât pentru firmele de construcții, cât și pentru clienți.

Specialiștii susțin că piața imobiliară nu a fost afectată în anul 2020, în special pentru că în acest domeniu se semnează antecontracte care le asigură constructorilor o oarecare stabilitate. În ceea ce privește trendurile din piață, anul trecut românii s-au îndreptat mai mult înspre case, ceea ce a dus la creșterea prețurilor. Silviu Oancea susține că este vorba de o majorare de 15-20% din cauza creșterii prețurilor de teren, manoperă.

La ce ne putem aștepta în anul 2021? Specialiștii au precizat că de la începutul anului au crescut prețurile materiale cu 15-20% și, probabil, sunt șanse ca din cauza cererii ridicate, să se scumpească și mai mult.

Totodată, Oancea a explicat că piața imobiliară are nevoie de legi clare, care se ofere o plasă de siguranță firmelor și clienților. De exemplu, dat fiind că firmele de construcții sunt dependente de banii băncii (clienții se împrumută de la banca pentru a-și cumpăra o casă n.r.), orice modificare a clauzelor este dăunătoare. De data aceasta nu au fost băncile cele care au schimbat regulile jocului, ci statul.

În momentul acesta TVA-ul de 5% se aplică cu o limită de preț de 450 000 lei, mai este limita de suprafață 120 metri patrați utili ai imobilului. Pentru ce depășește se aplică TVA de 19% pe întreaga sumă, nu pe diferență, ceea ce este o problemă. S-a creat o situație problematică, vânzătorul nu vrea să pună banii de diferență, clientul la fel, așa că s-au anulat antecontractele. Problema e că ai o volatilitate în piață, nu ai o bază. Legea cu TVA-ul cu 5% până în 450 000 ar fi introdus mai multe firme în piață”, susține specialistul imobiliar.

Back to top button