Știrile 60m.RO

Echivalarea salariului minim pe economie cu coșul minim de consum, propusă de AUR, sabotată de PSD, PNL și USR

Alianța pentru Unirea Românilor a inițiat un proiect de lege în vederea creșterii calității vieții românilor prin echivalarea salariului minim pe economie cu coșul minim de consum pentru un trai decent. După ce a fost respins de Senat în luna decembrie, proiectul a ajuns pe masa comisiilor din Camera Deputaților – care au avizat negativ această inițiativă. Este vorba, până la această oră, de comisiile pentru drepturile omului, pentru politică economică și comisia juridică.

Propunerea legislativă vizează ca valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă, calculată la nivelul lunii septembrie 2020, în sumă de 2.818 lei, să fie salariul minim brut pe economie garantat în plată și să fie indexată în fiecare an până la 1 decembrie de către INS pentru a fi preluată în fundamentarea bugetului de stat pentru anul următor.

Deputatul Florin Pușcașu a motivat că este necesară creșterea salariului minim, având în vedere valul de scumpiri la alimente și utilități. De exemplu, doar la capitolul cheltuieli pentru alimentație prețurile au crescut cu 5,5% mai mult în septembrie 2020 față de septembrie 2019 (comparativ cu +3,8% în septembrie 2019 față de septembrie 2018).

În acest moment, valoarea coșului minim pentru o familie de doi adulți și un copil este de 6.194 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.597 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2.818 lei pe lună.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button