Internațional

Aberația zilei – Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos: Rusia va trimite singură o misiune pe Marte 

În plină criză economică provocată de invazia în Ucraina și sancțiunile occidentale fără precedent, Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos a declarat că Rusia va trimite singură o misiune pe Marte, transmite agenția rusă Interfax.

Rogozin, cunoscut pentru comportamentul lipsit de diplomație, a făcut anunțul după ce Agenția Spațială Europeană (ESA) a refuzat orice cooperare cu Rusia pentru misiunea ExoMars.

”Da, vom pierde câțiva ani, dar vom crea propria noastră misiune și o vom lansa de pe cosmodromul nou Vostochni”, a declarat Rogozin, citat de Interfax.

ExoMars este un program comun al agenției europene ESA cu Roscosmos pentru explorarea planetei Marte. Colaborarea urma să constea într-un modul de zbor european și un modul de amartizare realizat de Rusia. Din cauza războiului rus în Ucraina și a sancțiunilor, agenția europeană ESA a renunțat la cooperarea cu partea rusă.

Rogozin nu a dat detalii despre finanțarea proiectului 100% rusesc. Până acum, bugetul alocat de Uniunea Europeană părții sale din proiect era de 1.3 miliarde de euro, potrivit Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Back to top button