Politică

SURSE: PSD pregătește scoaterea PNL de la guvernare

Voci importante din PSD cochetează cu ideea scoaterii PNL de la guvernare, susțin surse parlamentare, iar UDMR nu s-ar opune. Zvonul a început să circule pe fondul unei înrăutățiri a relației între pesediști și liberali. Potrivit surselor citate, tensiunile din coaliție sunt din ce în ce mai mari și social-democrații au început să se gândească la o altă variantă de guvernare.

Marea problemă a PSD este că premierul e liberal și nu pot da pur și simplu PNL afară de la Palatul Victoria. Surse parlamentare spun că sunt lideri PSD care susțin că partidul nu ar trebui să aștepte până în mai 2023 ca să preia funcția de premier și să încerce să treacă la comandă cât mai repede, cu sau fără PNL.

Social-democrații și liberalii au reușit să aștearnă pe hârtie un program comun de guvernare, însă viziunile celor două partide în domenii-cheie precum pensii, muncă și fiscalitate sunt ca apa și uleiul. Din acest motiv, o plajă mare de subiecte sensibile pur și simplu lipsesc din programul de guvernare sau sunt însoțite de banalități precum „trebuie să” sau „ne propunem”, fără măsuri concrete. Un exemplu este sistemul de impozitare.

Cele mai mari tensiuni în coaliție s-au iscat în urma discuțiile despre ajutoarele la facturile la energie, reducerea CAS, acciza la carburant, TVA la alimente.

Noua schemă de ajutor cu care au venit liberalii în Guvern, pentru consumatorii de gaze naturale și energie electrică, este respinsă momentan de PSD, fiind comparată cu un „sistem piramidal”, o „schemă tip Caritas” care va face mai mult rău decât bine.

Liberalii spun că este nocivă pentru economie agresivitatea controalelor începute la firme, după creșterea prețurilor, și că la mijloc e mâna social-democraților care abia așteaptă să stoarcă de bani mediul privat.

Neînțelegeri au început să apară și pe legea offshore. Social-democrații acuză PNL că vine cu idei „din burtă” pe care nu le-a discutat cu investitorii.

Miercuri, PSD a dat publicității un comunicat de presă atipic în care acuză la grămadă miniștrii liberali că nu sunt în stare să îndeplinească obiectivele din PNRR. Liberalii spun că nici măcar USR-iștii nu au avut gesturi atât de ostile cât timp au fost la guvernare.

PSD vrea demiterea ministrului Energiei din cauza crizei facturilor la energie, însă liberalii s-au opus și au spus că dacă PSD insistă cu cererea atunci va cere și PNL demisia unui ministru PSD. La schimb, liberalii ar fi vrut să ceară capul lui Alexandru Rafila sau al lui Marius Budăi. Social-democrații spun că Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, este permanent criticat fără motiv, din cauza frustrării unor liberali că nu mai dețin finanțele.

Sursele citate mai spun că relația între cele două partide este deosebit de rece, iar Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, liderii PSD și PNL, nu au deloc încredere unul în celălalt.

Lasă un răspuns

Back to top button