Știrile 60m.RO

Putin vizează tot mai mult civilii din Ucraina: O gară din Zaporojie, plină de refugiați, a fost bombardată

Oraşul ucrainean Zaporojie – cruţat în mare parte de ofensiva rusă şi care este refugiul ucrainenilor care fug din oraşul asediat Mariupol, a fost vizat miercuri de atacuri vizând una dintre gări, anunţă autorităţile locale, relatează AFP, potrivit news.ro.

Instalaţii civile de la Zaporojie au fost bombardate pentru prima oară”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regional Oleksandr Staruh.

”Proiectile au căzut în zona Gării Zaporojie 2. Potrivit primelor date, nimeni nu a fost ucis”, anunţă el, precizând că un proiectil a căzut în grădina botanică.

Zaporojie este destinaţia culoarului umanitar pe care fug sute de mii de locuitori ai oraşului portuar Mariupol, asediat de forţe ruse.

Acest oraş se află în apropierea unei centrale nucleare – bombardată la 4 martie şi ocupată de către ruşi.

Populaţia din Zaporojie duce lipsă de apă şi hrană şi se ascunde în pivniţe de mai multe zile.

În urma unei serii de eşecuri, în lipsa unui armistiţiu ruso-ucrainean, evacuări de la Mariupol s-au accelerat marţi.

Preşedinţia ucraineană a anunţat că aproximativ 20.000 de persoane au părăsit Mariupolul.

Oraşul Mariupol, situat la 55 km de frontiera cu Rusia şi la 85 km de fieful separatist prorus Doneţk, este cel mai mare oraş care se mai află pe mâna forţelor ucrainene în Donbas, unde se află regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, recunoscute de Moscova înaintea invaziei Ucrainei.

O cucerire de către Rusia a Mariupolului, care avea înainte de război 450.000 de locuitori şi care se află pe malul Mării Azov, ar reprezenta o cotitură importantă în invazia rusă a Ucrainei.

Ea ar permite o joncţiune între forţe ruse care au intrat în Ucraina din Crimeea anexată şi care au cucerit deja porturile Berdiansk şi Herson, şi trupe separatiste proruse din Donbas.

Pe de altă parte, explozii puternice s-au auzit miercuri dimineaţa la Kiev, urmate de coloane de fum negru, a constatat AFP, în contextul în care armata rusă şi-a intensificat în ultimele zile tirul împotriva oraşelor ucrainene.

Cel puţin trei explozii puternice au răsunat, către ora locală 7.00 (şi ora României) în vestul Kievului, vizat deja marţi şi în care s-a impus o interdicţie de circulaţie de 35 de ore, până joi dimineaţa.

O serie de coloane de fum aufost observate pe cerul Kievului, la fel ca marţi, când mai multe atacuri ruse au atins imobile locuite.

Alte explozii au fost auzite miercuri dimineaţa.

Niciun bilanţ sau precizări nu au fost oferite imediat de către autorităţile locale.

Presa nu este autorizată să circule în capitala ucraineană pe timpul interdicţiei de circulaţie.

Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte 40 au fost salvate marţi dintr-un bloc, în cartierul Sviatoşin, în vestul Kievului, într-un atac rus care a cauzat un incendiu, potrivit autorităţilor locale.

Cel puţin alte două atacuri s-au soldat cu numeroşi răniţi la Kiev.

Armata rusă şi-a intensificat în ultimele zile tirurile, la trei săptămâni după ce a invadat Ucraina, vizând oraşele Harkov (nord), periferia Kievului, Mariupolul (sud), dar şi vestul ţării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button