Știrile 60m.RO

Zelenski:”dacă nu ne închideţi cerul, este doar o chestiune de timp până când rachetele ruseşti cad pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO, pe casele cetăţenilor NATO”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou o zonă de excludere aeriană, afirmând că este doar o chestiune de timp până când „rachetele ruseşti vor cădea pe teritoriul NATO.

„Acum repet din nou: dacă nu ne închideţi cerul, este doar o chestiune de timp până când rachetele ruseşti cad pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO, pe casele cetăţenilor NATO”, a afirmat Zelenski, într-un mesaj video.

El a vorbit a doua zi după atacurile aeriene ruse asupra unei baze de antrenament ucrainene situată la aproximativ douăzeci de kilometri de Polonia, membră a NATO şi UE, în apropiere de oraşul ucrainean Liov. Potrivit ucrainenilor, aceste atentate au provocat 35 de morţi şi 134 de răniţi, informează News.ro.

„Treizeci de rachete numai în regiunea Liov. Nu se întâmpla nimic care să ameninţe teritoriul Federaţiei Ruse. Şi la doar 20 de kilometri de graniţele NATO. Anul trecut, i-am avertizat clar pe liderii NATO că, dacă nu se iau măsuri preventive severe împotriva Federaţiei Ruse, aceasta va declanşa războiul”, a adăugat el.

NATO a refuzat solicitarea lui Zelenski de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei cu scopul de a apăra populaţia ucraineană de bombardamente ale aviaţiei ruse.

„Suntem supuşi celui mai înfricoşător test din istoria noastră, din timpul vieţii noastre. Protejăm tot ce avem mai scump.Trebuie să rezistăm, trebuie să luptăm.Şi vom învinge.Cred în asta”, a mai spus conducătorul Ucrainei.

El a menţionat că principala sarcină a delegaţiei Ucrainei la negocierile de luni cu Rusia este să stabilească o întânire a sa cu Vladimit Putin.

În cazul jurnalistului american Brent Renaud, ucis duminică lângă Kiev, „a fost un atac deliberat al armatei ruse”, a asigurat preşedintele ucrainean. Un alt jurnalist american aflat în acelaşi vehicul cu Renaud a fost rănit, precum şi un civil ucrainean.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button