Opinii

După iod, benzină și ulei, pentru ce o să se mai panicheze românii?

Obișnuiți, pe timpul lui Ceaușescu, să formeze cozi și când i se făcea rău vreunui cetățean și se sprijinea de vitrina Alimentarei, românii au fost, decenii întregi de comunism, o nație de hârciogi, obsedată să cumpere orice, în cantități cât mai mari, ca să-și umple cămara, „că nu se știe când mai găsim”. Culmea este că după mai bine de trei decenii de piață liberă, când practic nu există produs pe care să nu-l găsești (bani să ai!), ei sunt încă tributari aceleiași mentalități păguboase și de-a dreptul bolnăvicioase: să ne facem provizii azi, ca nu cumva să nu mai găsim nimic mâine.

Începutul și l-au făcut în pandemie când, dacă v-aduceți bine aminte, în câteva zile românașii, panicați că-i bagă guvernul în case și n-o să mai iasă decât la Paștele Cailor, au golit rafturile magazinelor de drojdie. Nu mai găseai drojdie nici dacă erai milionar și dispus să achiți greutatea ei în aur. Această goană după drojdie a luat atât de tare prin surprindere marile magazine și lanțurile de aprovizionare încât săptămâni în șir în România n-a mai existat gram de drojdie. Toată ajunsese prin cămările românilor. Au devenit ei brutari pricepuți? Au făcut ei pâine din kilogramele de drojdie cumpărată? Nu, din simplul motiv că pâinea a continuat să se găsească fără probleme și cele mai multe pachete de drojdie au sfârșit aruncate la gunoi, pentru că expiraseră.

Pe urmă, a venit războiul din Ucraina și iarăși a intrat panica în românași, care mai întâi s-au speriat că explodează Cernobîlul și au golit farmaciile de iod. Deși la toate posturile de televiziune au fost invitați medici, să avertizeze că administrarea de iod înainte de vreun accident nuclear sau de vreo explozie atomică este absurdă, inutilă și chiar periculoasă, ți-ai găsit: au băgat miticii la iod în ei, care pe pâine, care cu țuică, de ai fi zis că Putin tocmai dăduse „Bomba-Țarului” în Bărăgan!

Citește și: Haosul planetar sau efectul fluturelui ucrainean

N-au trecut nici câteva zile, că s-a răspândit zvonul scumpirii benzinei. S-au repezit compatrioții noștri ca lăcustele asupra benzinăriilor, care cu canistre, care cu butoaie de varză și tomberoane de gunoi, să umple cât mai multe, să cumpere cât mai mult combustibil, „să aibă”. A doua zi, benzina care costase în ajun și 11 lei, se ieftinise la 8 lei, iar fazanii și-au dat seama că pierduseră mii de lei și au înghițit în sec. Faptul că și-au dat seama că fuseseră păcăliți ca ultimii proști nu i-a împiedicat să fie și mai proști, peste nicio săptămână, când s-a răspândit alt zvon: că n-o să se mai găsească ulei. Și cum românașii sunt neam alunecos și vor să fie sănătoși, dar să mănânce numai prăjeli, nu se făcea, mă-nțelegi, să rămână fără ulei! Așa că iarăși au luat cu asalt magazinele, cumpărând baxuri întregi de ulei și umplându-și cu sticle de ulei cămările, balcoanele și boxele de la subsol. Degeaba au ieșit experții de la Ministerul Agriculturii să liniștească apele, declarând că România are rezerve de ulei suficient ca să hrănească și 200 de milioane de oameni, nu doar 20. Prostia iese ca untdelemnul la suprafață și românașii s-au remarcat iar, epuizând stocurile, spre bucuria supermarketurilor, care au făcut vânzare cât la trei Crăciunuri și două Paște…

Acum, tare sunt curios să aflu pentru ce o să se mai panicheze doreii: oare o să ia cu asalt magazinele ca să cumpere hârtie igienică? Oare o să golească rafturile de orez, pe principiul că „dacă se supără chinezii pe noi”? Sau o să radă toate pateurile, cu sau fără soia, pe considerentul că anul ăsta, cu atâta covid și război, sigur nu se face pateul? Și la fel de curios sunt să știu cine se află în spatele lansării acestor zvonuri, care numai nevinovate nu sunt. Cu siguranță că există indivizi de milioane de ori mai inteligenți decât proștii cărora li se adresează și care stârnesc intenționat panica, să destabilizeze țara. Nimeni nu știe cine sunt acești indivizi, dar bag mâna-n foc că ei acționează din porunca stăpânului de mujici de la Kremlin. Și, ori că o fac pe ruble devalorizate, ori că o fac benevol, doar ca să-și bată joc de români, eficiența zvonurilor lor e garantată. Strigător la cer este de ce guvernul nu ia măsuri pentru curmarea populației și educarea oamenilor. Dar poate că răspunsul la această întrebare e mai ușor de dat: pentru că o nație disperată să nu rămână fără drojdie, benzină sau ulei, e mai puțin atentă când i se bagă pe gât „legile siguranței”, anunțate deja de guvern și care vor transforma practic România într-o „democrație militarizată”. Pentru că românii or fi ei neam de hârciogi și-și umplu cămările de provizii, dar sunt în egală măsură și un neam de oi care se lasă condus de lupi fără măcar să behăie.

Citește și:

România poate deveni lider la exportul de ulei în UE dacă stopează exportul de semințe de floarea soarelui

România este cel mai mare producător de porumb şi floarea soarelui din UE

În loc să se înghesuie ca oile la pompă, românii ar trebui să boicoteze benzinăriile străine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button