Politică

Erdogan: Când o tabără în conflict este unul din membrii cu drept de veto, capacitatea ONU de a se impune este nulă 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că invazia rusă în Ucraina a evidenţiat „falimentul” sistemului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), întrucât această organizaţie nu a reuşit să prevină războiul, şi a cerut o reformă a ei prin care să fie anulat dreptul de veto al celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, potrivit Agerpres.

„Când o tabără în conflict este unul dintre membrii permanenţi cu drept de veto, capacitatea Consiliului de Securitate (al ONU) de a se impune este nulă: sistemul se declară în faliment’”, a spus Erdogan în discursul său de deschidere a Forumului Diplomatic de la Antalya, potrivit Agerpres. 

Preşedintele turc a argumentat: „dat fiind că deciziile Adunării Generale a ONU nu sunt constrângătoare, nu a fost luată nicio măsură pentru a pune capăt luptelor”. Recep Erdogan a insistat că, aşa cum încă funcţionează sistemul ONU creat în perioada postbelică, o singură ţară poate contracara voinţa tuturor celorlalte prin dreptul de veto pe care-l au în Consiliul de Securitate SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button