Internațional

Zelensky cere UE să facă mai mult pentru Ucraina: „Țara mea se află în pragul unei catastrofe umanitare!”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că Uniunea Europeană trebuie ”să facă mai mult” pentru Ucraina, după ce liderii celor 27 au exclus în ajun orice aderare rapidă a Ucrainei la UE, relatează AFP.

”Trebuie mers mai departe. Nu este ceea ce aşteptăm”, a spus Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram, în care apare pe stradă, fără cască sau vestă antiglonţ, scrie agerpres.ro.

”Deciziile politicienilor trebuie să coincidă cu starea de spirit a popoarelor lor, a popoarelor europene (…) Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru noi, pentru Ucraina”, a adăugat el, subliniind că Ucraina se află în pragul unei ”catastrofe umanitare”.

Reuniţi joi la un summit la Versailles, şefii de stat şi de guvern din UE nu au considerat posibilă aderarea rapidă a Ucrainei la Uniunea Europeană, deschizând în acelaşi timp uşa unor legături mai strânse.

În timp ce Kievul a depus o cerere în speranţa aderării la UE ”fără întârziere”, premierul olandez Mark Rutte a reamintit că nu există ”o procedură rapidă”.”Vrem să lucrăm intensiv cu Ucraina”, a precizat el.

În acelaşi videoclip, preşedintele ucrainean a denunţat şi trimiterea de către Rusia a unor combatanţi sirieni în ţara sa.

”Este un război cu un inamic foarte încăpăţânat (…) care a decis să angajeze mercenari împotriva cetăţenilor noştri. Asasini din Siria, dintr-o ţară în care totul a fost distrus de ocupanţi, aşa cum ne fac ei”, a spus el.

Trimiterea de sirieni pe frontul ucrainean a fost propusă vineri de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, preşedintelui Vladimir Putin, care a aprobat-o în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button