Știrile 60m.RO

Klaus Iohannis spune că este necesară creșterea în continuare a prezenței militare americane în România, pe termen lung, ca măsură de asigurare a securității țării noastre

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri că în acest context tensionat este necesară creşterea în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, pe termen lung, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre, dar şi a întregii regiuni.

Şeful statului a susţinut o conferinţă de presă comună cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti.

„Am discutat, în acelaşi timp, despre necesitatea, în acest context tensionat, a creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, pe termen lung, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre, dar şi a întregii regiuni”, a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a adăugat că a transmis vicepreşedintelui american angajamentul României pentru creşterea cheltuielilor de apărare.

„Am transmis că, la rândul său, România înţelege că securitatea începe acasă, iar, în acest sens, am luat recent iniţiativa creşterii cheltuielilor de apărare de la 2%, cât este acum, la 2,5% – fapt deosebit de apreciat de partea americană”, a menţionat şeful statului.

Preşedintele a spus că a convenit cu vicepreşedintele american continuarea consolidării măsurilor de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al Alianţei.

„Am evaluat, împreună cu doamna vicepreşedinte, implicaţiile pe termen lung ale agresiunii care are loc în Ucraina şi ale prezenţei militare ruse în Belarus asupra securităţii europene şi euroatlantice, inclusiv asupra posturii NATO. Am stabilit să cooperăm pentru a continua consolidarea măsurilor de apărare şi descurajare pe Flancul Estic, cu accent pe partea sa sudică, în regiunea Mării Negre. Am subliniat că, în acest context, este necesară operaţionalizarea cât mai rapidă a Grupului de Luptă al NATO pe teritoriul României. În ansamblu, evaluarea strategică a României este că devine necesară regândirea fundamentală a conceptului, a structurii şi a elementelor constitutive ale posturii NATO pe Flancul Estic, având în vedere că circumstanţele actuale sunt substanţial diferite faţă de momentul în care a fost proiectată actuala abordare de pe Flancul Estic. Avem nevoie de o Prezenţă Înaintată unitară şi coerentă cât mai curând posibil”, a mai afirmat şeful statului. AGERPRES

Lasă un răspuns

Back to top button