Știrile 60m.RO

Joe Biden a refuzat personal livrarea de avioane MiG-29 către Ucraina

Joe Biden a refuzat personal livrarea de avioane MiG-29 către Ucraina de teamă să nu-l provoace pe Putin. Casa Albă confirmă că decizia de a refuza livrarea de avioane MiG-29 către Ucraina a ajuns până la președintele Biden, care a refuzat livrarea avioanelor pentru ca nu cumva să-l provoace pe Vladimir Putin, informează The Wall Street Journal. Liderul de la Casa Albă se teme ca nu cumva războiul să escaladeze.

Logica pare să fie că trimiterea de arme antiaeriene și antitanc letale nu-l va provoca pe Putin, dar avioanele ​​o vor face, notează WSJ.

Secretarul de presă de la Casa Albă a spus anterior că autoritățile nu vor face nimic care nu este în interesul Statelor Unite sau al aliaților NATO. Refuzul Washingtonului față de propunerea Poloniei de a transfera aeronave militare în Ucraina prin Statele Unite se bazează pe dorința de a evita escaladarea ulterioară și de a preveni un război mondial.

„Evaluarea noastră aici se bazează pe modul de prevenire a unui război mondial. Există o diferență între armele antitanc, sistemele de apărare aeriană portabile pentru oameni și avioanele care pot trece granița și pot conduce efectiv operațiuni pe teritoriul Rusiei. Evaluăm în funcție de ce fel de asistență putem oferi, astfel încât să fie cea mai eficientă. De asemenea, încercăm să prevenim pașii asupra noastră, are ar duce la o escaladare ulterioară. Nu cred că am fost în vreun fel reținuți în a oferi asistență Ucrainei, dar nu vom face nimic care, în opinia noastră, nu este în interesul Statele Unite sau aliații noștri NATO”, a spus secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, relatează TASS.

Marți, Ministerul polonez de Externe a anunțat că autoritățile republicii sunt gata să trimită imediat și gratuit toate cele 28 de avioane de luptă MiG-29 ale lor la baza aeriană Ramstein din Germania și să le transfere în Statele Unite. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Washingtonul nu consideră acceptabilă propunerea Varșoviei de a transfera avioane militare la Kiev prin Statele Unite. Potrivit Washingtonului, un astfel de pas ar putea fi perceput de Federația Rusă ca o escaladare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button