Internațional

Stoltenberg: Atacarea civililor este o crimă de război

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că există informații credibile conform cărora Rusia țintește civilii din Ucraina și a cerut Moscovei să pună capăt conflictului.

Stoltenberg a adăugat că invazia Rusiei provoacă suferințe îngrozitoare și că impactul umanitar este devastator.

„Poporul ucrainean și armata ucraineană au inspirat toată lumea prin curajul lor. Atacul lui Putin continuă, iar impactul umanitar este teribil. Foarte mulți civili au fost uciși sau răniți, iar 2 milioane de oameni au plecat din Ucraina. Este criza refugiaților cu cea mai mare creștere după cel de-al doilea război mondial”, a spus Stoltenberg, în cursul unei vizite în Estonia.

„Avem informații credibile despre civili care au fost atacați în timp ce încercau să plece. Atacarea civililor este o crimă de război și este total inacceptabilă. Avem nevoie de coridoare umanitare reale, care să fie respectate”, a spus Stoltenberg.

„Am spus timp de luni de zile că președintele Putin va plăti un preț ridicat pentru agresiunea împotriva Ucrainei, iar acest preț este exact cel pe care îl plătește acum. Rusia a fost lovită cu sancțiuni severe fără precedent și izolată pe scena internațională. Aliații ajută Ucraina să-și apere dreptul fundamental la autoapărare, își deschid granițele și le trimit sprijin financiar”, a continuat Stoltenberg.

„Suferința pe care o vedem acum în Ucraina e îngrozitoare și ne afectează pe toți. Și avem responsabilitatea de a ne asigura că acest conflict nu va escalada și nu se va extinde dincolo de Ucraina. Ar fi și mai periculos și distructiv. Situația ar putea scăpa de sub control. Ca să ne asigurăm că nu există loc de calcule greșite la Moscova, NATO a întărit prezența pe Flancul Estic. Vom proteja și apăra fiecare centimetru din întreg teritoriul aliat”, a spus el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button