Politică

Guvernul Ciucă ne bagă în starea de CRIZĂ

Ministerul Apărărării a propus guvernului un proiect de lege pentru gestionarea unor situații precum cea din prezent, în care există o criză militară la graniță și o criză a refugiaților din Ucraina.

Proiectul aduce două modificări mari:
– introducerea în legislație a termenului ”situație de criză cu impact asupra securității și apărării naționale”. Aceste situații vor fi gestionate de Ministerul Apărării Naționale, după o procedură aprobată de CSAT
– posibilitatea ca în cazul unor operațiuni NATO pe teritoriul României, forțele armate române să treacă sub comanda operațională a comandantului care conduce respectiva operațiune

În ceea ce privește ”situațiile de criză cu impact asupra securității și apărării naționale”, acestea sunt declarate doar de CSAT, la propunea ministului Apărării și cu avizul premierului.

O situație de criză cu impact asupra securității și apărării naționale este o situație în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unui incident pe teritoriul național, amenințări, riscuri și vulneraiblități care perturbă societatea.

Lasă un răspuns

Back to top button