Politică

Dan Tanasă(AUR) – către Ciucă: Militar de carieră, spuneți-ne cum vor fi cheltuiți cei 0,5% din PIB, suplimentați de Iohannis

Având în vedere situația de la granița României, creșterea procentului din PIB alocat apărării de la 2% la 2,5% sună foarte bine. Însă, Dan Tanasă, deputat AUR, atrage atenția asupra faptului că nu cunoaștem cum se vor cheltui cei 0,5% din PIB, suplimentați prin decizia CSAT.

În acest sens, deputatul AUR a adresat o întrebare parlamentară premierului Nicolae Ciucă pentru a cunoaște cum se vor cheltui cei 0,5% din PIB, suplimentați prin decizia CSAT sau de unde vor fi redistribuite sumele aprobate prin Legea bugetului de stat, de la capitolul Educație sau de la capitolul Sănătate.

“Ieri ați participat la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării convocată de președintele Klaus Iohannis. După această ședință, în care s-a discutat situația din Ucraina, președintele a anunțat că este nevoie să creștem capacitatea de apărare a României, în contextul de securitate actual prin creșterea procentului din PIB alocat apărării de la 2% la 2,5%. Deși România alocă constant peste 2% din PIB pentru Apărare, statistica Eurostat arată că procentul agreat la nivelul NATO nu a fost niciodată atins, iar între alocare și execuție există încă o diferență semnificativă. Din 2016, când România și-a dublat ponderea cheltuielilor în PIB alocate apărării, procentul se menține la 1,7-1,8%, chiar dacă acest lucru a însemnat o creștere permanentă a cheltuielilor, pe măsură ce a crescut și Produsul Intern Brut.

            Acest lucru poziționează țara noastră între primele din Uniunea Europeană, deși este evident faptul că țările mai mari, care au și un PIB mai mare, cheltuiesc pentru apărare sume efective mai mari, la un procent din PIB mai mic. Din 2014, ponderea cheltuielilor de apărare în totalul cheltuielilor guvernamentale a crescut ușor în UE, în timp ce procentul din PIB a rămas stabil, la  o medie de 1,2%.

Cel mai mare procent din PIB cheltuit efectiv pentru apărare a fost în Estonia (2,1%), iar cel mai mic în Irlanda (0,2%).

            Având în vedere experiența dumneavoastră de militar de carieră, precum și înalta funcție de Prim Ministru al României pe care o ocupați, vă rog să ne comunicați public cum se vor cheltui cei 0,5% din PIB, suplimentați prin decizia CSAT. De asemenea, vă adresăm cea mai importantă întrebare pentru noi și pentru români: de unde vor fi redistribuite sumele aprobate prin Legea bugetului de stat, de la capitolul Educație sau de la capitolul Sănătate?“, a întrebat Dan Tanasă, deputat AUR.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button