Știrile 60m.RO

Stoltenberg: ”Rusia foloseşte bombe cu dispersie în Ucraina”. ”NATO nu ia în considerare o zonă de excludere aeriană în Ucraina”

Rusia a folosit bombe cu dispersie, artilerie interzisă pe scară largă în Ucraina, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul conferinţei de presă de după reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe ai NATO, la Bruxelles. Şeful NATO a specificat, de asemenea, că ”o zonă de excludere aeriană în Ucraina” nu este pe lista discuţii a Alianţei, potrivit CNN.

”Am văzut că au fost folosite bombe cu dispersie şi am văzut dovezi potrivit cărora s-au folosit alte tipuri de arme care încalcă dreptul internaţional”, a declarat Stoltenberg.

”Aceasta este o brutalitate, este inuman, încalcă dreptul internţional”, a mai subliniat el.

Bombele cu dispersie – care nu numai că produc o explozie iniţială la impact, dar conţin şi mai multe bombe mai mici care se răspândesc pe o suprafaţă mare – sunt interzise de comunitatea internaţională din cauza pericolului de a produce victime civile atunci când sunt folosite în zone populate.

Şeful NATO a declarat, de asemenea, că o zonă de excludere aeriană în Ucraina nu este o opţiune pe care Alianţa să o ia în considerare.

”Am convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO care să opereze în spaţiul aerian ucrainean sau trupe NATO pe teritoriul ucrainean”, a mai afirmat Stoltenberg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button