Știrile 60m.RO

Dan Tanasă (AUR): Euronews România, proiectul premierului maghiar Viktor Orban – o televiziune plătită din bani publici românești, dar controlată de Budapesta

Euronews, cel mai important canal de știri din Europa, a semnat un parteneriat cu Universitatea Politehnica din București pentru a lansa Euronews Romania, un canal de știri nou. Postul este controlat de un om de afaceri din cercul de interese al premierului maghiar Viktor Orban. Coordonatorul strategiei companiei, Pedro Vargas Santos David, directorul executiv și principalul partener, este fiul lui Mario David, consilierul personal al premierului Orban. Dezvăluirea a fost făcută de către deputatul AUR Dan Tanasă, care susține că în urmă cu cinci ani, ministrul de externe Peter Szijjarto, anunța înființarea unui fond de investiții maghiaro-portughez din care făceau parte Alpac Capital, dar și companii de stat ungare. O astfel de tranzacție are implicații majore pe piața media europeană, având în vedere că, încă din anul 2012, TVR avea un parteneriat cu Euronews, pentru care se plătea o taxă de la bugetul de stat pentru retransmiterea programelor acestei televiziuni.

Considerați normală privarea alocării de fonduri din bugetul de stat către învățământ (peste 3 milioane de euro) în schimbul redirecționării acestora pentru plata salariilor și a aparaturii aferente unei televiziuni private care, posibil că va continua să facă politica de promovare a mesajelor Ungariei în România, nu numai în Transilvania, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani?”, a declarat deputatul AUR Dan Tanasă.

Euronews România este filiala mărcii Euronews, care va livra știri locale, regionale, naționale și internaționale prin TV și platforme digitale. Mihnea Costoiu, Rectorul UPB, a declarat în urmă cu un an:

Suntem una dintre cele mai mari și mai prestigioase universități din această parte a lumii, iar obiectivul nostru strategic este să răspundem provocărilor pe care societatea le are. Prin acest demers, obiectivul nostru este să aducem o voce puternică, dinamică și obiectivă pe piața media din România. Ce loc mai bun să găzduiască libertatea de gândire și de exprimare decât o universitate cu două secole de tradiție?”.

Compania ungară de telecomunicații 4iG, în care este prezent portughezul, a parafat la finalul trecut o tranzacție cu impact major la București. Grupul DIGI Communications, controlat de afaceristul român Zoltan Teszari, renunța la operațiunile de peste două decenii derulate pe piața maghiară. A cedat filialele maghiare, după ce administrația Orban i-a blocat participarea la licitația pentru licența 5G, iar ulterior a pierdut și litigiul cu autoritățile de la Budapesta. Teszari a renunțat astfel la peste 1 milion de abonați (internet, telefonie și cablu TV), în schimbul a 650 de milioane de euro. Banii au venit, în principal, de la Lorint Meszaros, cel mai bogat afacerist maghiar și cel care controlează practic grupul 4iG. Meszaros este un vechi prieten al premierului Viktor Orban, potrivit rapoartelor de presă din țara vecină.

Universitatea Politehnica București, condusă de fostul secretar de stat și senator PSD Mihnea Costoiu, a semnat încă din ianuarie 2020 un acord mai puțin obișnuit cu grupul Euronews pentru a opera licența TV în România. Noul canal de știri este proiectat să aibă sediul chiar în campusul universitar. Între timp, Politehnica a început să cumpere echipamente din bani publici, cu aproape 3 milioane de euro. Cu șapte luni înainte de obținerea licenței, universitatea a lansat pe 2 aprilie 2021 anunțul de atribuire pentru achiziția echipamentelor de televiziune necesare dotării studiourilor.

Politehnica a mai lansat recent o altă licitație restrânsă pentru achiziția altor echipamente de producție pentru radiodifuziune și televiziune în valoare de 2,5 milioane lei, cu finanțare din fonduri europene. Simultan, a publicat mai multe anunțuri privind angajarea de personal tehnic și jurnaliști pentru noua televiziune.

Directorul Euronews România este Andra Miron, fost jurnalist Realitatea TV, alături de care se ocupă de lansare și Peter Barabas, redactor șef la postul central, cu sediul la Lyon, în Franța. Euronews România se află într-o puternică campanie de angajări preluând o serie de jurnaliști cunoscuți. La licitația pentru echipamentele de aproape 3 milioane de euro mai participaseră două consorții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button