Știrile 60m.RO

Un elicopter rus a pătruns în spaţiul aerian nipon în largul insulei Hokkaido

Tokyo şi-a exprimat miercuri protestul în faţa Moscovei după o presupusă încălcare a spaţiului aerian al Japoniei de către un elicopter rus în nordul arhipelagului nipon, pe fondul tensiunilor internaţionale asupra Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres. Japonia a ridicat rapid de la sol avioane de vânătoare pentru a pune capăt intruziunii.

În dimineaţa zilei de miercuri, un elicopter rus a pătruns în spaţiul aerian nipon în largul insulei Hokkaido, a anunţat Ministerul Apărării al Japoniei într-un scurt comunicat.

„Am protestat pe lângă guvernul rus pe cale diplomatică şi am cerut încetarea unor astfel de acte”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Hirokazu Matsuno, adăugând că „activitatea în creştere a Rusiei în apropiere şi în apele noastre teritoriale şi spaţiul nostru aerian este îngrijorătoare”.

Japonia, aliat cheie al SUA, întreţine relaţii complexe cu Rusia. Ea nu a semnat cu Moscova un tratat de pace după Al Doilea Război Mondial, din cauza unui diferend cu privire la patru mici insule din arhipelagul Kurile, care se învecinează cu Hokkaido.

Aceste insule au fost cucerite de armata sovietică în ultimele zile ale conflictului şi nu au fost niciodată restituite Japoniei, care le numeşte „Teritoriile de Nord”.

Japonia se confruntă în mod regulat cu incursiuni de avioane sau nave ale Chinei şi Rusiei în spaţiul său aerian şi în zonele sale maritime, pe fondul unor dispute teritoriale cu aceste ţări cu care se învecinează.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button