Politică

Surse: Ursula von der Leyen va fi șefa NATO… să uităm de contractul Pfizer!?

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, consideră că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este cel mai bun candidat la conducerea NATO din 2024, relatează „The Daily Telegraph”, citând surse neidentificate din Alianța Atlantică.

Potrivit uneia dintre acestea, liderul american a încercat să o convingă pe politiciana germană să conducă NATO de teamă că un înlocuitor demn pentru actualul secretar general, Jens Stoltenberg, nu va putea fi găsit în următoarele douăsprezece luni. Ursula von der Leyen are și ceva probleme cu tentă penală din cauza contractului semnat de Comisia Europeană cu compania americană Pfizer în timpul pandemiei.

„Vom avea o problemă anul viitor, când va deveni clar că tabăra [conducerii NATO] nu este mai puternică decât anul acesta”, a comentat o a doua sursă.

În plus, o altă sursă a raportat că în ultimii ani a apărut o „legătură puternică” între Biden și von der Leyen, ceea ce a consolidat interacțiunea transatlantică când vine vorba de China, Ucraina și problemele climatice.

Potrivit articolului, șefa Comisiei Europene „are încredere în Washington în chestiuni de informații”, ceea ce presupune o abandonare a abordării anterioare, când informațiile de la agențiile europene de informații erau considerate principale.

Articolul subliniază că cunoștințele Ursulei von der Leyen și stăpânirea ei excelentă a limbii franceze îi pot garanta sprijinul președintelui francez Emmanuel Macron. În același timp, pot apărea întrebări cu privire la gestionarea greșită a Ministerului german al Apărării, pe care l-a condus între 2013 și 2019.

Ambasadorii celor 31 de țări ale Alianței au decis săptămâna aceasta să prelungească mandatul lui Stoltenberg ca secretar general al organizației militare cu încă un an până la 30 septembrie 2024, ceea ce înseamnă că succesoarea sau succesorul său va fi ales la summitul care va avea loc într-un an la Washington și care va comemora cea de-a 75-a aniversare a Alianței Atlantice.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button