Știrile 60m.RO

Oligarhii ruși au găsit o metoda de a avea acces la bani

Unele companii petroliere ruse au încetat operaţiunile bancare cu băncile sancţionate, inclusiv cu VTB şi Sberbank, şi şi-au mutat conturile la cele care nu se confruntă cu restricţii, între care Rosbank, Unicredit şi Raiffeisen, au declarat cinci persoane familiare cu chestiunea pentru Reuters.

Statele Unite au sancţionat cinci bănci majore ruseşti, inclusiv Sberbank şi VTB, sunt susţinute de stat, care sunt utilizate pe scară largă pentru finanţarea proiectelor de petrol şi gaze şi pentru facilitarea comerţului cu energie, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova, informează News.ro.

Deşi companiile energetice ruse nu sunt supuse sancţiunilor occidentale, cele impuse băncilor ruse au dus la suspendarea plăţilor către conturile bancare ale companiilor petroliere, deoarece băncile occidentale au evitat să facă afaceri cu acestea.

”Nu am reuşit să primim plăţi de la colaboratorii noştri de săptămâna trecută, aşa că a trebuit să facem modificări pentru a continua activitatea”, a declarat o sursă de la o companie petrolieră rusă, care avea un cont la una dintre băncile sancţionate.

Alte două surse au spus că mutarea conturilor bancare a ajutat la menţinerea afacerilor în funcţiune, dar navigarea într-un val fără precedent de sancţiuni economice reprezintă încă o provocare.

Producătorii ruşi de petrol amână licitaţiile din cauza lipsei de cumpărători, importatorii din Europa şi Asia respingând navele ruseşti.

Rosbank, deţinută de Societe Generale din Franţa, Unicredit din Italia şi creditorul austriac Raiffeisen sunt printre băncile căutate ca alternative, au spus cele cinci surse.

Cele trei bănci nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii ale Reuters. Creditorii internaţionali se confruntă cu o situaţie în schimbare rapidă, pe măsură ce Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie îşi intensifică măsurile împotriva Rusiei.

Până acum, naţiunile occidentale au sancţionat banca centrală a Rusiei, au închis spaţiul aerian pentru aeronavele sale şi au exclus unele bănci mari din reţeaua financiară globală SWIFT.

Rusia numeşte acţiunile sale din Ucraina ”o operaţiune specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacităţile militare ale vecinului său din sud şi să captureze ceea ce consideră naţionalişti periculoşi.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button