Știrile 60m.RO

Forțele ruse au preluat controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Ucraina

Forţele ruse deţin controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, anunţă miercuri Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), citând informaţii de la Moscova, notează Agerpres. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a fost informat de diplomaţi ruşi de la Viena, unde se află sediul agenţiei, transmite dpa.

Într-o scrisoare a ambasadei Rusiei către AIEA se afirmă că personalul centralei de la Zaporojie continuă să asigure funcţionarea în siguranţă, iar nivelurile de radiaţii sunt normale.

În Ucraina funcţionează 15 reactoare nucleare, în patru centrale.

Grossi a avertizat deja despre pericolul unui accident atomic grav, în contextul luptelor care se dau de o săptămână, de când forţele ruse au invadat ţara.

Consiliul guvernatorilor AIEA urmează să se întrunească miercuri pentru a discuta situaţia.

Anterior, Kievul raportase agenţiei că ţine în continuare legătura cu toate centralele ucrainene, care funcţionează normal.

Potrivit lui Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, forţele ruse încearcă să captureze şi centrala atomică Ucraina Sud, situată la circa 350 de km la vest de Zaporojie. Au fost observate mai multe elicoptere care se îndreptau spre acest obiectiv.

Militarii ruşi au ocupat de săptămâna trecută centrala atomică dezafectată de la Cernobîl. Ulterior, s-a înregistrat o uşoară creştere a nivelului radiaţiilor la locul catastrofei din 1986. Se pare că motivul a fost ridicarea prafului de pe solul încă radioactiv din zonă, scrie dpa.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button