Știrile 60m.RO

Florin Cîţu, a declarat că, atâta timp cât Partidul Naţional Liberal va fi la guvernare, nu va exista un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI)

Împrumuturile la dobânzi uriașe, încheiate în perioada guvernării Cîțu, ne ajung din urmă, spun specialiștii. România va fi predată instituțiilor internaționale, având în vedere că nu vom putea plăti aceste dobânzi.

Însă, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că, atâta timp cât Partidul Naţional Liberal va fi la guvernare, nu va exista un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

”Am văzut că sunt discuţii, nu ştiu exact, ideea este că ceea ce pot să le spun românilor este că, atâta timp cât PNL va fi la guvernare, nu va exista un acord cu FMI”, a spus liderul PNL.

Florin Cîţu a continuat: ”Am demonstrat că ne putem finanţa în cele mai complicate condiţii, nu vom accepta un acord cu FMI, chiar dacă acesta se va face. (…)  PNL nu susţine un acord cu FMI”. 

Datoria externă totală a României a crescut în 2021 cu 7,44 mld. euro, la 134,2 mld. euro, după ce datoria pe termen scurt a crescut cu aproape 4 mld. euro faţă de 2020. Peste 2 mld. euro au venit de la FMI.

La 31 decembrie 2021, datoria publică directă a fost de 57,9 miliarde euro, în creştere cu 679 mil. euro faţă de finalul anului trecut, când a înregistrat valoarea de 57,3 miliarde euro.

Totodată, datoria negarantată public, deţinută practic de bănci şi companii, a atins valoarea de 35,5 miliarde euro, în creştere cu 679 mil. euro faţă de nivelul de 34,8 mld. euro înregistrat la 31 decembrie 2020, din care 847 mil. euro erau depozitele nerezidenţilor (depozite care sunt asimilate datoriei), în creştere de aproape şase ori faţă de finalul anului 2020.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button