Știrile 60m.RO

AUR a propus majorarea alocației pentru copii, ca măsură pentru stimularea natalității. Senatul a respins inițiativa

Specialiștii avertizează că populația României ar putea scădea la 16 milioane de locuitori în 2050 din cauza emigrației și ratei scăzute a natalității. În 2020, potrivit Institutului Național de Statistică, s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani. În contextul în care criza demografică se adâncește, Alianța pentru Unirea Românilor a propus o serie de măsuri pentru stimularea natalității, care însă au fost respinse de majoritatea parlamentară.

Proiectul de lege depus de AUR prevedea majorarea cuantumului alocației la 300 de lei pentru familiile cu un copil, respectiv la 600 de lei per copil pentru familiile numeroase.

Senatorul AUR Adrian Costea a oferit mai multe detalii cu privire la motivele pentru care inițiativa a fost respinsă: „Grupul USR a criticat vehement propunerea noastră pe motiv că s-ar crea o situație de discriminare între familiile cu un singur copil și cele cu mai mulți copii. Senatorul Irineu Darău s-a acoperit de penibil prin declarația „Este mai greu să crești un copil decât să crești trei copiiʺ.

Actuala coaliție de guvernare folosește argumentul lipsei resurselor bugetare pentru mărirea alocațiilor, neavând nicio strategie pe termen mediu sau lung pentru stimularea natalității și refacerea echilibrului demografic”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button