Opinii

Secția Specială a fost desființată, dar de DNA știți ceva, mai există?

Ca să nu fie acuzată că dă ordonanțe de urgență „noaptea, ca hoții” – ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, probabil sughite și acum când își aduce aminte isprava cu pricina – noua frăție a prietenilor hoților, anume PSD-PNL-UDMR s-a întrunit ieri după-amiază într-o ședință fulger și a aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), competenţele urmând a fi preluate de către Parchetele obişnuite. De astăzi, proiectul va intra în circuitul parlamentar și, conform estimărilor, va fi dezbătut joi și vineri în comisiile de specialitate, iar săptămâna viitoare va putea avea votul asupra lui în Camera Deputaților, urmând ca la final proiectul să fie trimis la Senat. La cum funcționează mașinăria de vot uselistă, este clar că proiectul de lege se va transforma în lege, iar Secția Specială va fi desființată.

Dar să ne înțelegem, nu va fi desființată cu totul, căci Secția asta e un fel de la Jana din cântecele lui Mărgineanu: ea nu e moartă, ci se transformă. Și o să se transforme într-o secție mai mititică, așa, mai discretă, cu mai puțini procurori, care nu sunt specializați pe anchetarea infracțiunilor de corupție sau criminalitate organizată și care vor fi numiți de Plenul CSM, adică instituția unde se află cei mai buni prieteni ai politicienilor cu mâncărime de mână.

Legea s-a făcut după pohta ce-a pohtit ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care, după cum îi spune și numele, s-a predat de mult în fața șmecherilor și a corupților din politică și justiției, preferând să fie ca găina din banc: nici să nu alerge și să spună lumea că vrea să fie zbir cu politicienii corupți, dar nici să nu stea pe loc și să fie acuzat că e pe mână cu aceștia. Așa că domnul Predoiu s-a împiedicat artistic și, mai ceva ca la alba-neagra, a făcut un truc dibaci: „Asta are, asta n-are, unde-i Speciala oare?”

Citește și: Desființarea SIIJ, aprobată de Guvern. Unde pleacă procurorii SIIJ

Zic unii oengiști că Secția Specială ar fi trebuit desființată cu totul, iar toate dosarele magistraților ar fi trebuit să meargă la DNA, să le toace mărunt procurorii de acolo. Dar ce-aveți fraților, v-ați zărghit? Păi o aruncăm din lac în puț? Că Secția Specială era un fel de măciucă aplicată, pe lângă magistraților cu bube-n cap, și celor onești, dar cu gura prea slobodă, este evident. Dar este la fel de evident că DNA a ajuns o baltă stătută, unde nu se-ntâmplă nimic, ca-n Sadoveanu, și unde procurorii ăia nici nu mai știu pentru ce iau leafa. Acum, sincer: când ați auzit ultima oară de un succes răsunător al DNA? Când v-a tresăltat inima de bucurie aflând că un politician corupt, care a jonglat cu milioanele țării, a fost trimis după gratii? Cam de multișor, nu-i așa? Și asta pentru că, de ani buni, procurorii DNA merg la serviciu doar ca să nu se plictisească acasă și ca să aibă de unde lua salariu – și încă un salariu bunicel. De luni de zile e plină presa de exemple în care mafioți dovediți, politicieni putred de corupți, șmecheri și interlopi care într-o țară civilizată n-ar mai vedea lumina zilei, sunt achitați sau eliberați pe bandă rulantă, pentru că rechizitoriul, în cazul lor, e varză – adicătelea pentru că procurorii nu și-au făcut bine treaba.

Prin urmare, de ce am lua dosarele magistraților corupți de la Secția Specială ca să le dăm la DNA? Doar ca aceste dosare, după ce sunt ținute cu anii prin sertare, să se demonstreze invalide, fiindcă nu le-au lucrat procurorii DNA cum trebuie? Dacă DNA vrea să demonstreze că este ce-a fost și mai mult decât atât, să-i pună pe procurori la treabă, să-i birjărească nițel, ca să nu mai dea rasol și să ne trezim cu dosarele întoarse la nesfârșit, pe motiv de rechizitoriu făcut cu picioarele. Asta, bineînțeles, dacă procurorii mai au voie să facă dosare pe bune și nu s-a bătut palma deja, la ordinul Plăvanului Suprem de la Cotroceni, ca să nu mai existe dosare, pe motiv că „am învins deja corupția” – cum „am învins și pandemia”, mai țineți minte? Și acum, să trecem la muncă, fiindcă ne-am luat cu vorba despre procurori, despre Secția Specială, despre DNA, în loc să muncim și să aducem bani la buget, ca să aibă de unde-și primi pensiile speciale drăguții de magistrați ocrotitori de corupți…

Citește și:

Asociaţii ale magistraţilor: Noul proiect privind desfiinţarea Secţiei Speciale este un compromis inadecvat, care încalcă obligațiile României de stat membru al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei

Suntem ciuca bătăii lui Klaus

Justiția română a intrat în FALIMENT: Parchetul General, doar 28 de rechizitorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button