Știrile 60m.RO

Rusia este pregătită să negocieze măsuri de construire a încrederii, anunță Putin după întâlnirea cu Scholz

Moscova este pregătită să negocieze cu Statele Unite şi cu NATO o limitare a desfăşurării rachetelor şi privind transparenţa militară, un nou semn de calmare a tensiunilor între Rusia şi Occident, anunţă marţi preşedintele rus Vladimir Putin, după ce Moscova a anunţat că retrage trupe de la exerciţii militare care alimentează temeri cu privire la o invazie a Ucrainei, relatează The Associated Press.

Putin a declarat în urma unei întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz că Statele Unite şi NATO au respins revendicările Moscovei ca Ucraina şi alte foste ţări sovietice să nu adere la Alianţa Nord-Atlantică, să oprească desfăşurări militare în apropierea frontierei ruse şi să retragă forţele NATO din Europa de Est.

Însă Statele Unite şi NATO au fost de acord să discute despre o serie de măsuri în domeniul securităţii pe care li le-a propus Rusia.

Putin a anunţat că Rusia este pregătită să participe la negocieri privind o limitare a desfăşurării rachetelor cu rază intermediară de acţune în Europa, transparenţa exerciţiilor militare şi alte măsuri de construire a încrederii şi a subliniat că este necesar ca Occidentul să ţină cont de principalele revendicări ruse.

El a făcut aceste declaraţii după ce Ministerul rus al Apărării a anunţat o retragere parţială de trupe, în urma unor exerciţii militare, care alimentează speranţe cu privire la faptul că Kremlinul nu urmăreşte să invadeze Ucraina imediat.

Armata rusă nu a prezentat vreun detaliu cu privire la locul din care retrage trupe şi nici cu privire la numărul militarilor retraşi.

Scholz a declarat că este de acord cu faptul că opţiunile diplomatice sunt ”departe de a fi epuizate”.

Anunţarea retragerii unor trupe este un ”semnal bun”, a declarat el, exprimându-şi speranţa ”să urmeze mai mult”.

Acest anunţ a stimulat pieţele financiare şi rubla, afectate de săptămâni de escaladare în cea mai gravă criză între Est şi Vest din Europa din ultimele decenii.

El a intervenit la o zi după ce ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunţat că Rusia este pregătită să continue să discute despre revendicările sale în domeniul securităţii care au condus la criza ucraineană – o declaraţie care schimbat tonul după săptămâni de tensiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button