Social

Cugir: Angajații Uzinei Mecanice care produce arme și muniție de calibru NATO au întrerupt lucrul și au ieșit în fața fabricii din cauza salariilor mici și a condițiilor de lucru

Început de săptămână cu noi proteste la Cugir (județul Alba), după ce vineri, muncitorii celor două fabrici de armament și muniție au întrerupt lucrul timp de câteva ore.

Angajați de la Uzina Mecanică, cunoscută drept ”Fabrica de Sus” au ieșit din nou în fața întreprinderii din cauza salariilor de mizerie și a condițiilor de lucru.

Un muncitor de la Cugir, chiar și cu zeci de ani de muncă, câștigă mai puțin de 1.800 de lei pe lună, bani în mână. Există însă și salarii mici, de fapt majoritatea sunt plătiți cu minimul pe economie.

La Uzina Mecanică lucrează aproximativ 600 de oameni. Toți au familii de întreținut și facturi de plătit. De fapt, de la facturi a și plecat totul. Joi, oamenii și-au primit fluturașii de salarii și i-au comparat cu facturile la utilități.

Vineri, aceștia au vorbit între ei la fabrică și au ajuns la concluzia că nu mai pot continua să lucreze pe salariul minim.

De asemenea, muncitorii mai vorbesc și despre condițiile de muncă: frigul din secții și mizeria din toate spațiile de producție, șobolanii de la grupurile sanitare… toate dublate de riscul la care sunt supuși zilnic într-o fabrică de asemenea natură, uzată moral și fizic.

  • ”Tunelurile sunt pline de praf de pușcă. Este foarte riscant, condițiile sunt dezastru… Poți oricând să sari în aer. În secții e frig, dimineața e înghețat, iar la sfârșitul lunii, când să numeri banii, nu ai ce. 13 milioane și 3 milioane avans? Facturile 5 milioane, restul pe mâncare” spune unul dintre protestatari

Aceștia scandează împotriva conducerii, după ce au făcut același lucru și vineri. Oamenii acuză și politizarea excesivă a firmei de stat. În ultimii ani, la conducerea ei s-au perindat directori susținuți pe rând de PSD, sau de PNL.

Uzina Mecanică din Cugir, dispune de o linie de producție a muniției de diferite calibre NATO, produce mitraliere, armament de infanterie și pistoale. În Cugir mai funcționează și Fabrica de Arme, care are aproximativ 1.000 de angajați. Și aceștia au protestat vineri.

Compania Națională Romarm este cea care gestionează aceste companii. Potrivit siteului propriu, Romarm este principalul producător şi exportator direct de produse militare din România.

Compania Naţională ROMARM S.A. a fost înfiinţată în anul 2000 prin fuziunea celor mai importante fabrici ale industriei româneşti de Apărare și are în prezent o structura tip holding, cu un capital 100% românesc, sub autoritatea Ministerului Economiei.

Lasă un răspuns

Back to top button