Știrile 60m.RO

Nicolae Ciucă nu vrea prelungirea ordonanței care plafonează prețurile

Premierul Nicolae Ciucă nu îşi doreşte prelungirea ordonanţei care plafonează preţurile la energie, au declarat surse guvernamentale pentru Observator. Conform acestora, ministrul Energiei are termen limită până săptămâna viitoare să vină cu soluţii pe termen lung.

Ministrul Energiei are deadline până săptămâna viitoare să vină cu soluţii pentru ce va face după 31 martie, când expiră ordonanţa care plafonează preţurile la facturile de gaze şi electricitate.

Surse guvernamentale au declarat că premierul Nicolae Ciucă nu îşi doreşte prelungirea ordonanţei, pentru că aceasta are un impact uriaş asupra bubgetului. Impactul pentru cele două luni este deja de 3 miliarde de lei, astfel că o prelungire a ordonanţei ar însemna că tot bugetul de investiţii să meargă în Energie.

Conform aceloraşi surse, premierul Nicolae Ciucă vrea ca măsurile să poată fi aplicate pe termen lung, până în 2024-2025, iar impactul lor să nu afecteze consumatorii la revenirea la normalitate.

Schema de compensare şi plafonare a intrat în vigoare

Noua schemă gândită de Guvern pentru compensarea şi plafonarea preţurilor la electricitate şi gaze până la 31 martie, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei noncasnici, a intrat în vigoare la începutul lunii februarie. Executivul a aprobat OUG care conţine această schemă de sprijin pe 25 ianuarie 2022.

Principalele modificări faţă de schema care era în vigoare de la 1 noiembrie prevăd scăderea plafonului de la 1 leu pe kWh la 0,80 de lei pe kWh pentru energie electrică şi de la 0,37 lei pe kWh la 0,31 de lei pe kWh pentru gaze.

Totodată, dacă se încadrează în consumul de 500 de kWh la electricitate şi 300 de metri cubi la gaze lunar, consumatorul beneficiază de o compensare suplimentară până la 0,68 de lei pentru energia electrică şi circa 0,22 de lei pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse.

Deşi PSD a solicitat aplicarea schemei retroactiv, de la 1 ianuarie sau chiar de la 1 noiembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că acest lucru nu ar fi fost constituţional.

El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button