Știrile 60m.RO

Declaraţie comună a liderilor din Franţa, Germania şi Polonia: „Obiectivul nostru este să evităm un război în Europa”

Cancelarul german, Olaf Scholz, i-a găzduit, marţi, la Berlin, pe preşedintele francez, Emmanuel Macron şi pe cel polonez, Andrzej Duda, după discuţii ale acestora cu liderii din SUA, Rusia şi Ucraina, pe fondul preocupărilor legate de manevrele militare ale Rusiei la graniţele Ucrainei.

Scholz a declarat că aliaţii NATO sunt în acord în legătură cu situaţia din prezent şi cu eventualele consecinţe ale încălcării teritoriului şi suveranităţii Ucrainei. „Obiectivul nostru comun este să evităm un război în Europa”, a declarat cancelarul, avându-i alături pe Duda şi pe Macron. „Desfăşurarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina este foarte îngrijorătoare, iar evaluările noastre asupra situaţiei de aici sunt similare. La fel este şi poziţia noastră cu privire la faptul că o nouă încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei este inacceptabilă şi ar avea consecinţe de amploare, atât din punct de vedere politic, economic, şi, desigur, geostrategic.”

Preşedintele polonez Duda a declarat că cele trei ţări nu vor renunţa la eforturile de a atenua tensiunile cu Moscova şi Kievul. „Trebuie să găsim o soluţie pentru a evita războiul”, a spus Duda, adăugând că acesta este, în prezent „principalul nostru obiectiv. Cred că îl vom realiza. În opinia mea, cele mai importante, astăzi, sunt unitatea şi solidaritatea”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a făcut apel la convorbiri cu Moscova pe tema securităţii, pentru a sublinia inviolabilitatea graniţelor Europei. „Trebuie să găsim împreună modalităţi şi mijloace de a ne angaja într-un dialog antrenant cu Rusia”, a spus liderul francez. Macron încearcă să revitalizeze convorbirile pentru pace în „Format Normandia”, menite să ducă la bun sfârşit luptele din estul Ucrainei, în urma cărora şi-au pierdut viaţa peste 14.000 de persoane.

Lideri din cele patru state participante la Formatul Normandia – Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina – s-au întâlnit ultima dată la Paris, în 2019, iar o nouă întâlnire este programată joia aceasta la Berlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button