Opinii

Politica lui Cioloș: șantajul și filajul

Când provii dintr-o familie unde tata a fost milițian, sora polițistă, iar „ruda de gradul 3”, Virgil Ardelean, zis „Vulpea”, a fost de-a dreptul securist la temuta unitate „doi și-un sfert”, probabil că trebuie să-ți fie tare greu să te dezbateri de năravurile securiste, chiar dacă tu te-ai făcut agronom. Așa și cu Dacian Cioloș: vrea el să pară băiat bun, muncitor, din popor, care dă cu sapa, cosește, sădește, dar tot i se văd petlițele de soldat la Securitate și tot mai dă uneori cu bâta-n baltă. Cum a făcut, bunăoară, mai zilele trecute, amenințând cu demisia din funcția de președinte al USR, dacă nu i se îndeplinesc toate hachițele și apoi, când a fost dat în vileag, recurgând la tot felul de practici securiste, ca de pildă „scrisoarea deschisă” adresată de fanii lui executivului partidului. Căci Cioloș a declarat inițial, în cel mai clasic stil securist de negare a adevărului, că n-ar fi zis că-și dă demisia. A fost nevoie să iasă la iveală înregistrarea ședinței respective, ca să se audă clar ce spunea „yoghinul din Pericei”: „Eu îmi depun mandatul. Da, luni, dacă programul ăsta nu e votat, că voi puteți să ziceți <domne nu vrem să votăm>, că nu scrie în statut și eu nu pot să vă oblig, pentru că dacă nu facem cvorum, nu avem ședință BPN. Sau și dacă facem cvorum și voi nu vreți să votați, eu nu pot să oblig. La fel, dacă votați împotrivă. Doar că atunci îmi asum consecințele și îmi prezint demisia și trebuie un alt președinte…”

Carevasăzică, un fel de „dacă voi nu mă vreți, eu mă vreau”, varianta 2022. Păi, dacă nici ăsta nu e șantaj, când le zici ălora, clar ca vaca, „dacă programul meu nu e votat, eu luni îmi depun mandatul”, atunci ce e, musiu Julien? De mirare e un singur lucru: cum de s-a răspândit vorba-n târg că Cioloș e bun negociator, dacă el față de colegii de partid are o asemenea abordare? Asta nu e nici pe departe negociere, e pumn în gură, e cuțit în gât, e intimidare de haidamac din curtea școlii, care fură eugeniile fraiericilor din clasa a doua. Probabil Cioloș, zis și „Premierul Zero”, s-ar fi așteptat ca, la o asemenea amenințare cu demisia, toți cei prezenți din ședință să se ploconească până la pământ în fața lui, să-i pupe tălpile și să-l implore: „Guru, nu ne părăsi, nu ne lăsa fără lumina care-ți răsare din kundalini!” – kundalini aflându-se, precum știm, într-un loc pe care nu-l prea vede soarele. Ultimul care a jucat pe cartea asta a câștigat, ce-i drept, dar nu prea i-a folosit: dacă vă mai amintiți, în ultima ședință a CPEx al PCR, enervat că lingăii nu sunt suficient de lingăi, Ceaușescu s-a ridicat de la masă, urlând: „Atunci alegeți-vă alt secretar general!” Evident, Dăscălescu, Bobu și celelalte libărci s-au repezit după el, implorându-l să-i ierte. Ei bine, ce-a mers la comuniști n-a mai mers și la useriști: pe Cioloș nu l-a implorat nimeni să rămână.

Citește și: Cioloș amenință cu demisia

Și de aici și supărarea lui. De aici și scrisorica deschisă prin care se critică activitatea Biroului Național, dominat de membrii ex-USR, despre care spune că „a înlocuit dezbaterea cu bullyingul”. Ca să nu fie niciun dubiu pe cine susțin acești „membri”, ei sunt atât de băbălani încât își semnează scrisoarea „membrii USR-PLUS”, deși partidul se numește acum doar USR. Dar probabil că semnatarilor li s-a părut că nu se vede suficient de bine că-s prostovani și au insistat să și semnalizeze! Bine, bre, voi acuzați tabăra lui Barna de „bullying” și tot voi veniți cu scrisori din astea de amenințare și mai susțineți și că vreți unitatea partidului?

De fapt, singura unitate pe care Premierul Zero și închinătorii lui o vor este cea a consensului prin diktat. Știind că n-are nicio șansă să-și facă mendrele în USR câtă vreme Biroul Național îi este ostil, Cioloș a vrut să întoarcă mesele printr-o lovitură de forță, în așa fel încât să ajungă să domine total partidul, eliminându-i dintr-o dată pe „barniști”. Hai, bădie Daciane, că nu așa se face! L-ai văzut tălică pe nen-to Stalin procedând astfel? Că și ăla și-a dorit puterea deplină în partid, dar nu și-a eliminat colegii în grup, ci pe rând, unul câte unul, până a rămas singur la vârf. Cu șantaje din astea de grădi, gen „dacă nu vreți să jucați șotron după regulile pe care le impun eu, îmi iau găletușa și plec în alt parc” nu vei convinge prea mulți în USR să te urmeze. De fapt, nu vei convinge pe nimeni din fostul USR, nici măcar pe ăia care au avut încredere și te-au votat la congres.

Probabil abia acum și-au dat și ei seama că toată povestea asta a alianței cu PLUS nu a fost decât o capcană. Dornici să schimbe sistemul securist cu un sistem al competenței și onestității mulți tineri de valoare au aderat inițial la USR. Când și-a dat seama că e groasă și că USR riscă să devină prea puternic, securiștii l-au parașutat pe Cioloș în alianță cu USR, iar useriștii l-au primit cu brațele deschise, fără să știe că tocmai își băgaseră calul troian în cetate. Iar Cioloș nu s-a mulțumit cu o simplă infiltrare, ci a vrut să acapereze cu totul partidul, pentru ca USR să nu mai dea vreodată bătăi de cap sistemului, ci să fie, cum e și Dacian, inofensiv și căldicel, un partid care latră, dar nu mușcă. Dacă useriștii vor face greșeala să cedeze în fața șantajului lui Cioloș, soarta USR e pecetluită: nu va mai fi decât un partid de mâna a doua, într-o eternă opoziție de mucava, care n-o să mai deranjeze vreodată mafioții din PSD și PNL. Și asta pentru că băieții din USR, așa școliți cum sunt ei, au uitat un lucru elementar de matematică: orice partid înmulțit cu (premierul) zero n-o să dea niciodată decât tot zero…

Citește și:

Război pe față între Cioloș și Barna

Milionarul Drulă se vede șef peste USR: Cioloș la tomberon

Barna îi dă ultimatum lui Cioloș: să nu se ajungă la demisie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button