Opinii

Barna și Cioloș se ceartă pentru USR, dar amândoi sunt în plus

Atât de însetat de puterea supremă în USR, încât probabil nici măcar toată urinoterapia MISA nu l-ar mai putea satisface, Dacian Cioloș și-a aruncat sabia pe cântarul încă echilibrat al partidului și a zis, ca galul ăla din vechime: Vae victis! Mai pe românește, el a anunţat ieri conducerea USR, reunită în Biroul Naţional, că va demisiona din funcţia de preşedinte al partidului dacă programul lui, conținând mai multe modificări ale statutului, prin care practic el ar deține controlul absolut asupra USR, va fi respins. Și, ca să fie clar că nu glumește cu acest gest de terorism politic, Cioloș le-a și fixat useriștilor un ultimatum: dacă nu-i acceptă propunerile până luni, își bagă piciorușul, își dă demisia și practic aruncă partidul în aer.

Că demisia lui Cioloș nu va fi o explozie, cum își dorește el, ci cel mult o fâsâială cu stropi, e altă căciulă, vorba lui nenea Iancu. Problema cea mai importantă e felul cum acest politruc mărunt dorește să acumuleze, în cel mai pur stil stalinist, puterea totală în partidul USR, fost USRPLUS. Recurgând la șantaj, Cioloș, care se dă mare negociator, dovedește de fapt că este un mic dictator, pentru care doar democrația pumnului în gură contează. Ceea ce le oferă el useriștilor nu este, practic, o alternativă, ci un diktat: ori eliminați tabăra Barna din conducerea partidului, ori vă părăsesc, fiindcă sunteți nedemni de mine.

Citește și: Dacian Cioloș anunță că demisionează din USR, dacă nu e lăsat să elimine oamenii lui Barna din conducerea partidului

În mod normal, date fiind antecedentele, această dispută din USR ar fi trebuit rezolvată fie printr-un turnir cu trotinetele și o luptă dreaptă cu poșetuțele, fie printr-un duel cu lopățele, în care însă adversarii să nu aibă dreptul să-și arunce cu nisip în ochișori. După cum a început însă duelul, Cioloș a apucat deja, parșivește, prima mână cu nisip și nu cred că Barna va fi apărat de ochelarii săi în fața acestei agresiuni.

Pe de altă parte, Barna culege ce a semănat: vede și el cum e să faci pe tiranul în partid și să impui decizii de sus în jos. În trecut, Barna era cel ce tăia și spânzura în USR, luând decizii și făcând liste peste capul și voința membrilor de rând ai partidului. Ei, uite că acum și-a găsit și el nașul, în persoana yoghinului Julien, care amenință să le dea jet tuturor adversarilor din USR dacă aceștia nu acceptă să se mufeze la spirala lui și să se umple de energie din aia bună, de Pericei.

Practic, ce se întâmplă acum în USR face parte din plan: planul prin care serviciile secrete au infiltrat partidul când acesta risca, pe fondul nemulțumirii populare, să amenințe Sistemul securist. Ca atare, Sistemul l-a parașutat pe Cioloș, prezentându-l drept campionul democrației, omul nou, #fărăpenalul, când de fapt el este doar un mărunt slujbaș bruxelles, cu rubedenii în tot Ministerul de Interne, scos din joben în politica mare de ruda sa sălăjeană, Vulpea cea cu multe grade securistice. Ce se întâmplă acum în USR este o reglare de conturi, în cel mai bun stil de mahala, cu rufe murdare spălate în public și zoaie turnate în cap la televizor. Totul pentru ca jupânul Dacian să-și vadă împlinită pohta ce-a pohtit: aceea de a deveni șeful la bani și stăpânul la golani în USR. Indiferent însă dacă șantajul lui grosolan va da roade și useriștii, pradă sindromului Helskinki, i se vor ploconi înainte, ori, dimpotrivă, șantajul va eșua și Cioloș va demisiona, așa cum a promis, USR a pierdut deja.

Era previzibil ca din lupta micilor securici Barna și Cioloș partidul să nu aibă de câștigat. Mult mai eficient ar fi fost ca partidul să fi fost preluat, la congresul de unificare, de o terță persoană, un Drulă, de pildă, care a dovedit că în România, dacă n-ai rangă, geaba vrei să schimbi sistemul ticăloșit. Pe când așa, pluseriștii l-au schimbat pe Barna, un lider cu charisma unui cuier de la Ikea, cu Cioloș, un altfel de lider, cu charisma unei glugi de coceni. Oricum se va termina telenovela asta cu acuzații dure, dar jigniri subtile, ca-ntre intelectuali, oamenii onești și capabili care și-au pus speranța în USR își vor vedea, o dată în plus, nădejdile năruite. Și, în mod previzibil, prăbușirea USR, deja vizibilă în sondaje, va continua, până când la următoarele alegeri partidul o va lua pe urmele PNȚ, iar alde Barna și Cioloș vor ajunge să-și fure unul altuia unicornii lila, poneii roz și ștampila partidului și să fugă cu ele. Smiorc!

Citește și:

USR se desființează: Barna se bucură de faptul că Cioloș vrea să demisioneze

Guşă: Cioloş face agitaţie ca să îşi salveze pielea

Barna îi dă ultimatum lui Cioloș: să nu se ajungă la demisie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button