PoliticăSocial

Românii sunt mai îngrijorați de facturi decât de război și pandemie. Nu cred că guvernul prinde finalul anului

Relaxarea măsurilor de sărbători a fost o idee bună și școlile ar trebui să rămână deschise, cred cei mai mulți dintre participanții la un sondaj recent realizat de Avangarde. În ceea ce privește necesitatea vaccinării anti-Covid, taberele pro și contra sunt aproape egal împărțite.

Astfel, întrebați dacă vaccinarea antiCovid e necesară, 47% dintre participanții la sondaj au răspuns ”da, pentru toată lumea”, 2% ”da, doar pentru cei peste 55 de ani”, 45% ”Nu”, iar 6% au spus că ”nu pot aprecia, nu răspund”.

Relaxarea măsurilor de sărbători a fost o măsură bună sau chiar foarte bună au apreciat majoritatea respondenților (63% și respectiv 8%), iar 64% au spus că nu vor introducerea certificatului verde pentru locul de muncă.

Peste 60% dintre participanții la sondaj cred că școlile trebuie să rămână deschise și că vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 12 ani nu este necesară.

La capitolul îngrijorări personale, pe primul loc apare prețul facturilor la energie, pandemia fiind pe ultimul:

Opiniile despre politicieni

În ceea ce privește încrederea în instituții, pe primele locuri se clasează salvatorii, adică Pompierii, SMURD și Ambulanța, urmate de Armată, Biserică și Școală. Ultimele locuri sunt ocupate în ordine de Președinție, Guvern, Parlament și partidele politice.

La capitolul încrederea în politicieni, niciunul dintre cei menționați de realizatorii sondajului nu depășeste 40% cotă de încredere și în cazul tuturor numărul celor care nu au încredere în politicianul respectiv este mai mare decât al celor din categoria precedentă.

7 dintre personalitățile sugerate de autorii sondajului sunt de la PSD (ultimul pe listă fiind Liviu Dragnea), iar pe primul loc la capitolul ”mai degrabă încredere” s-a clasat Alexandru Rafila (39%).

66% dintre repondenți nu au putut să menționeze un ministru din actualul Guvern în care să aibă încredere, întrebarea fiind deschisă.

Doar 19% dintre respondenți sunt de părere că actuala coaliție de guvernare PSD-PNL-UDMR rezistă până la alegerile din 2024, în timp ce 40% cred că cele trei partide nu termină anul acesta (2022) împreună.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 35% dintre repondenți au spus că ar vota PSD, 18% AUR, 16% PNL iar 12% USR.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 -31 ianuarie 2022, pe 903 subiecți cu vârste de 18 ani și peste, prin metoda CATI (telefonic), marja de eroare fiind de +/- 3,4%.

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde este un institut de cercetare de piață înființat în 2005 și condus de Marius Pieleanu, personaj apropiat de PSD.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button