Opinii

Traian Ungureanu: UE este pregătită pentru cedarea Estului Europei, dacă puteri mai mari i-o vor cere, de dragul păcii cu Rusia

Jurnalistul Traian Radu Ungureanu (TRU) consideră că Rusia își dorește ca toată zona de Marea Baltică la Marea Neagră să fie „neutră” din punct de vedere militar sau strategic și acesta este obiectivul crizei din Ucraina.

Din păcate, a spus el, Uniunea Europeană nu contează în această ecuație și va fi gata să renunțe la statele din Est dacă o putere superioară, precum SUA, i-ar cere-o pentru a satisface cerințele Rusiei.

„Putin speră să obțină de la cei care contează, garanția că tot acest coridor – de la Baltica la Marea Neagră – zona tampon care izolează sau nu frontiera de vest a Rusiei va deveni un spațiu neutru, o Finlandă enormă. Ceea ce presupune dispariția sau reducerea aproape de zero a prezenței occidentale, a NATO, în chestiuni de natură militară sau strategică. Asta așteaptă Putin.

Uniunea Europeană e pregătită pentru așa ceva, ceea ce o pune într-o situație dezastruoasă. UE dovedește în felul ăsta că poate accepta o schimbare de politică internă, la nivelul statelor din Est, fără decizia ei, printr-o decizie impusă de altcineva. Cineva poate schimba regimul intern al acestor țări, din afara UE, fără ca UE să aibă ceva de spus.

UE e compromisă, în primul rând, față de Estul Europei: o zonă pe care n-o poate apăra, pe care nu știm dacă vrea s-o apere, pe care o folosește economic, comercial, dar care nu o consideră cu-adevărat parte inestimabilă, intangibilă a Europei”, a spus Traian Ungureanu, în cadrul podcastului Anti Materie, difuzat pe Facebook.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Asa au facut si in cel de-al II-lea razboi mondial si pe timpul razboiului rece, ma refer la Aliati.
    Ce va surprinde? In geopolitica nu exista prieteni sau dusmani, doar interese.
    Statele Estice intotdeauna au fost vazute ca o zona de tampon de Vestici, tampon intre ei si Turcii din Sud si cei din Nord (Rusii). Noi, popoarele de la rascruce, eram vazut ca niste sclavi si neoameni. Dovada cea mai buna e ca cei mai curajosi voievozi Romani, curajosi si strategi desavarsiti, cu multe victorii militare in spatele lor (ex: Vlad Tepes, Mihai Viteazu), n-au fost recrutati de catre Regii din Apus, ci batjocoriti si asasinati. Apusul n-a vrut niciodata sa invinga Imperiul Otoman. Imperiul Britanic mereu le-a tinut partea. Apusul intotdeauna a facut armistitiu sau pace in paguba noastra, a Romanilor, exceptie facand primul razboi mondial, dar exceptia doar confirma regula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button