Știrile 60m.RO

Vasile Dîncu a menţionat că România se pregăteşte pentru ce este mai rău

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat că există posibilitatea să se ajungă la un conflict armat în Ucraina, dar nu ştie ce tip de conflict va fi, precizând că România se pregăteşte pentru ce este mai rău, acesta fiind rolul Armatei şi al politicii.

Vasile Dîncu a fost întrebat, duminică, la Prima Tv, dacă a discutat cu şeful Pentagonului probabilitatea războiului în Ucraina.

“Am discutat despre situaţia strategică din zonă şi despre faptul că există posibilitatea ca să se ajungă la un conflict armat. Dacă ne uităm după semnele exterioare, după aglomerarea de material pentru trupe, de trupe, au fost aduse şi trupe din est, de modul în care este gândită situaţia strategică faptul că s-au suplimentat sub pretextul unor exerciţii militare şi în Belarus, faptul că se bănuiesc şi alte forme şi mişcări, s-ar părea că există şanse destul de mari pentru ca să existe un conflict. Nu ştim însă tipul de conflict care va exista, va exista doar un război de scurtă durată, vor exista nişte conflicte, cum au mai fost în Donbas. Nu ştim dacă nu vor exista provocarea unor insurecţii a unei populaţii din aceste zone care să fie sprijinită. Acest lucru nu se ştie. Totuşi, situaţia strategică care nu este ascunsă de Rusia arată că sunt mai multe şanse să se ajungă la un conflict armat. Avem oarecare speranţă că se va ajunge la o situaţie negociată şi Rusia doar încearcă să influenţeze opinia publică şi negocierile prin această mişcare puternică de forţe”, a precizat Vasile Dîncu.

El a menţionat că România se pregăteşte pentru ce este mai rău.

“Noi ne pregătim pentru ce este mai rău, ăsta este rolul Armatei şi rolul politicii. Alianţa NATO are ca scop în tratatul NATO următorul lucru: nu un atac împotriva cuiva, ci protejarea populaţiei şi a unor teritorii din alianţă, a statelor care s-au aliat şi atunci noi trebuie să întărim flancul estic. Trebuie să facem aici toate aceste pregătiri chiar dacă nu există pentru noi iminenţa unui conflict militar”, a explicat ministrul Apărării.

El a precizat că SUA nu vor da un răspuns militar în Ucraina, iar reacţia lor va fi una economică.

“Eu am discutat cu secretarul, cu şeful Pentagonului, secretarul de stat Austin la telefon, dar şeful Marelui Stat major al nostru şi ceilalţi comandanţi sunt mereu în legătură, câteodată aproape cotidiană, cu oficialii de la Washington şi oficialii NATO. Nici Statele Unite nu vor articula un răspuns militar. Sigur că va fi un răspuns şi ar fi un răspuns destul de puternic, dacă se va întâmpla asta de factură economică şi de aceea noi trebuie să ne pregătim pentru că ne putem trezi şi cu siguranţă putem avea efecte care sunt de fapt de natură energie, migraţii posibile şi aşa mai departe. Există efecte pe care le poate avea un război în apropiere şi pentru România, dar nici Statele Unite, aşa cum au anunţat până acum, nu ar riposta militar în condiţiile în care nu este atacată o ţară NATO”, a transmis Vasile Dîncu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button