Opinii

Ministrul Bode îi mângâie între coarne pe bizonii din trafic

Rușinat până și el de isprăvile subalternilor milițieni din ultima vreme, ministrul Bode procedează ca șuțul din „Roșcovanul”, arătându-ne tuturor bicicleta roșie, ca să ne distragă atenția de la chiulangii, bețivii, drogații și criminalii îmbrăcați în uniformă. Cea mai recentă inițiativă a lui este pedepsirea mai „dură” a bizonilor din trafic, menită, promite domnul ministru, să reducă agresivitatea și, implicit, numărul accidentelor și al victimelor. Pentru că, tot Bode ne-a spus, numărul morților în accidente rutiere a crescut anul trecut cu 8%, asigurând României un loc fruntaș la această categorie, în Europa. Am depășit, printr-o mobilizare exemplară a cocalarilor, bizonilor și bețivilor din trafic, țări cu tradiție în șoferie, precum Marea Britanie, Franța, Italia, iar pe Suedia, țara cu cele mai puține victime în accidente rutiere, am făcut-o de-a dreptul de rușine.

Dar Bode zice că a venit momentul să se pună piciorul în prag, fiindcă nu se mai poate astfel, așa că, printr-o ordonanță de urgență adoptată ieri guvernul a stabilit noi penalități pentru abaterile de la legislația rutieră. O asemenea măsură nu poate fi decât lăudabilă și chiar am aplaudat-o, dar asta numai până când am intrat pe prevederile OUG și am văzut cât de „dure” sunt măsurile luate. Cred că bizonii care au citit-o – bine, ăia care știu să citească, deoarece există și bizoni alfabetizați – au râs cu lacrimi, deoarece noile prevederi nu sunt nici pe departe mai dure, ci cel mult mai comice. De pildă, în document se spune că vor fi sancționați mai aspru „șoferii agresivi” și aceștia sunt și definiți: şoferii care schimbă benzile de mai multe ori, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens, dar şi cei care întorc vehiculul prin folosirea frânei de mână sau care circulă „la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia.

Totodată, vor mai fi sanționați șoferii care claxonează sau dau semnale cu farurile în mod abuziv, cei care fac drifturi, dar şi motocicliştii care merg pe o singură roată. Toate aceste comportamente în trafic vin cu amenzi între 580 de lei şi 725 de lei şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. În plus, cei care circulă nejustificat pe banda de urgenţă a autostrăzii vor fi amendaţi cu până la 2.900 de lei şi vor rămâne fără permis 90 de zile. Mai mult, s-a introdus şi sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile, de a circula în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională. S-a majorat şi sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, depăşirea neregulamentară, dar şi pentru depăşirea vitezei legale cu mai mult de 70 de kilometri.  

O altă noutate este că, în cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă. De pildă cei care circulă pe contrasens pe autostradă cu o viteză care depăşeşte cu mai mult de 70 de kilometri la oră viteza legală vor avea suspendat permisul pentru 240 de zile. Vă dați seama? Bizonii trebuie că sunt îngroziți la ora asta și își trag deja palme în oglinda retrovizoare! Le-ai dat la operație, Bode, halal să-ți fie!

Citește și: Polițiștii ucid, beau și merg la prostituate, Bode doarme pe bancheta din spate

Bre, domnule ministru, matale chiar te iei în serios? Păi pedepsele astea „dure” nu o să impresioneze pe niciunul dintre cei pe care ar trebui să impresioneze. Cel mult o să mai vâneze milițienii de la Rutieră vreun amărât care a încălcat legea din neatenție, dar cei care o încalcă în mod constant și conduc de parcă le-ar fi lăsat mă-sa șoseaua moștenire nu vor fi deloc afectați. Creșterea cuantumului amenzilor este jenantă și chiar jignitoare pentru mulți dintre bombardierii cu limuzine tunate care vâjâie pe drumurile României. Adică la valoarea și pregătirea bizonilor, domnule Bode, matale vii cu 2.900 de lei amendă? Păi ce mai e mia de lei în ziua de azi? Zău, îi și jignești cu așa sume infime. Măcar dacă le puneai 2.900 de euro, tot se simțeau și ei mai băgați în seamă și tratați la justa valoare, dar așa? Pentru 2.900 de lei bombardierii nici nu se dau jos din pat, asta-i combinație?

Iar suspendarea pentru 120 de zile a permisului, pentru bizonii care circulă pe sens invers pe autostradă e chiar o glumă proastă, onor domnule ministru. Și știi de ce? Pentru că indivizii care procedează astfel nu sunt șoferi, ci criminali cu sânge rece. Ei știu că mergând pe sens invers pe autostradă pot ucide oricând pe cineva și totuși o fac. Dar atunci de ce pentru tentativă de omor se dau ani grei de pușcărie, în timp ce pe bizonii cu care riști să te ciocnești frontal pe autostradă ministrul Bode îi scarpină între coarne și le reține permisul doar patru luni? Dacă ar vrea cu adevărat să curme agresivitatea din trafic, guvernanții ar trebui să dea legi mult mai aspre, mergând până la amenzi de zeci de mii de lei, suspendarea carnetului pe ani de zile și chiar confiscarea mașinii. Pentru că bizonii din trafic nu sunt simpli contravenienți, cum vrea să-i prezinte domnul Bode, ci criminali cu sânge rece, incoștienți, poate, dar tot criminali. Ei nu știu de conducere defensivă, de prevenție, de respect față de ceilalți participanți la trafic, ci conduc ca și cum ar fi regii șoselelor, iar ceilalți trebuie să se dea deoparte din fața lor. Dar mă gândesc că Bode chiar n-a vrut să fie prea aspru cu asemenea șoferi. Nu de alta, dar nu se știe când îl mai ia somnicul pe bancheta din spate și propriul lui șofer o să pornească iar în cursă pe contrasens.

Citește și:

AUR cere demiterea lui Lucian Bode

Bode și-a clădit cariera politică la umbra unui căpitan de SECURITATE

Un copil a murit în plină stradă lovit de o mașină a poliției și autoritățile se acoperă cu hârtii pentru a-şi ascunde incompetența

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button