Știrile 60m.RO

Ambasadorul SUA la Moscova: Rusia spune că nu vrea război, dar are „pistolul pe masă”

Rusia spune că nu vrea război, dar a pus „pistolul pe masă” în negocierile sale cu Statele Unite, adunând trupe la granițele Ucrainei, a declarat vineri ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, citat de Reuters.

Într-un briefing online de la Moscova, Sullivan a descris acumularea a zeci de mii de trupe rusești drept „extraordinară” și a spus că nu poate fi justificată ca un exercițiu militar obișnuit.

„Este ca și cum tu și cu mine am avea o discuție sau o negociere. Dacă pun o armă pe masă și spun că vin în pace, asta este amenințător. Și asta vedem acum”, a spus Sullivan reporterilor.

„Sperăm că guvernul rus este fidel cuvântului său și nu intenționează să invadeze în continuare Ucraina. Dar faptele sugerează că are capacitatea actuală de a face acest lucru”, a afirmat diplomatul american.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri dimineață posturilor că Moscova nu caută un război.

Sullivan a spus că Washingtonul așteaptă acum răspunsul Rusiei la documentele scrise trimise de Statele Unite și NATO care schițează o cale diplomatică de ieșire din criză și a cerut Rusiei să retragă trupele de lângă granițele Ucrainei.

El a spus că acele documente conțineau modalități de detensionare a situației cu propuneri pentru o mai mare transparență în ceea ce privește exercițiile militare din Europa, dar și cu privire la furnizarea de arme Ucrainei.

„Am abordat posibilitatea măsurilor de transparență reciprocă cu guvernul rus, inclusiv cu privire la sistemele de arme ofensive din Ucraina, precum și măsuri de creștere a încrederii în ceea ce privește exercițiile și manevrele militare din Europa”, a precizat Sullivan.

El a spus că speră că vor urma conversații telefonice sau o întâlnire fizică între diplomații americani și ruși, reiterând că diplomația este singura cale de urmat.

Sullivan a mai declarat că sancțiunile economice împotriva Rusiei după o invazie a Ucrainei vor fi doar o parte a răspunsului Occidentului.

Alte măsuri ar include controale la export și o mai mare apărare a aliaților din Europa, iar Statele Unite vor împiedica, de asemenea, operarea conductei de gaze naturale Nord Stream 2 din Rusia către Germania, a subliniat diplomatul american.

Lasă un răspuns

Back to top button