Știrile 60m.RO

Alegeri 2022. Viktor Orbán: Fără copii nu există viitor

Dacă la alegerile parlamentare din luna aprilie, actualei majorităţi guvernamentale din Ungaria i se va acorda din nou votul de încredere, programele actuale de sprijinire a familiilor nu numai că vor continua, ci li se vor adăuga şi noi elemente, iar în măsura în care economia va înregistra rezultate mai bune, valoarea acestora va creşte, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, vineri, la emisiunea “Bună dimineaţa, Ungaria!”, difuzată de postul public Radio Kossuth.

Prim-ministrul a spus că obiectivul său personal este acela ca persoanele care se hotărăsc să aibă un copil să nu aibă o situaţie materială mai proastă, ci una îmbunătăţită. Convingerea profundă a actualului guvern este aceea că “fără copii nu există viitor”, a subliniat Orbán. “Noi vrem să ne lăsăm ţara propriilor noştri copii, nu străinilor, astfel dacă există copii, există viitor, dacă nu există copii, nu există viitor nici pentru familii, nici pentru ţară”, a spus politicianul, adăugând că începând din 2010, aceasta este prima frază a programului guvernamental; dar aşa a fost şi în 1998.

Şeful Guvernului de la Budapesta a remarcat că în Europa, cea mai mare pondere din buget pe care o ţară o cheltuieşte pentru sprijinirea familiilor este în Ungaria. Nu există vreo altă ţară care “să acorde şi în sens financiar o importanţă atât de mare copiilor şi familiilor”, precum o face Ungaria, a spus Orbán. “Noi nu vrem să devenim o ţară de imigranţi”, nu se poate “să înlocuim copiii maghiari cu adulţi străini”, a explicat premierul.

Scopul este ca în Ungaria familiile să aibă condiţii pentru creşterea copiilor, a adăugat Orbán. În ceea ce priveşte întâlnirea de săptămâna viitoare cu Vladimir Putin, Viktor Orbán a spus că doreşte să obţină, în interesul securităţii Ungariei, o mărire a cantităţii de gaze care să fie livrată sigur. Potrivit premierului, înainte de negocieri se va consulta atât cu NATO, cât şi cu Uniunea Europeană. Cu privire la cele declarate de opoziţia ungară, potrivit căreia “Putin i-a ordonat premierului ungar să vină la Moscova”, Viktor Orbán a spus: opinia publică maghiară ştie foarte bine că “nouă nu ni se poate ordona să mergem undeva”. Ungaria este o ţară suverană, iar guvernul şi liderii ţării se comportă într-o manieră suverană, a declarat premierul. Prim-ministrul ungar a subliniat că Guvernul Ungariei ţine mereu cont de interesele naţionale, inclusiv în privinţa relaţiilor externe ale ţării. Viktor Orbán a apreciat că acum, cel mai important lucru este să existe o relaţie economică echilibrată.

De aceea doreşte ca în această perioadă cu preţuri ridicate la energie, să obţină, în vederea asigurării securităţii energetice a Ungariei, o creştere a cantităţii de gaze asupra cărora s-a convenit în cadrul precedentelor negocieri. Viktor Orbán a mai spus că, în mod evident, este inevitabil ca, alături de problemele economice, să se discute şi despre situaţia de securitate din Europa. În această privinţă, poziţia Ungariei este una foarte clară: “ne interesează să fie pace”, a spus premierul.

Prim-ministrul a precizat de asemenea că Ungaria este membră a NATO şi membră a Uniunii Europene, astfel că înainte de astfel de negocieri, ţara se consultă şi se coordonează cu aliaţii vestici. “Parţial am făcut deja acest lucru, urmând să mai am discuţii zilele următoare. Aşadar, atunci când mă duc la Moscova, eu m-am consultat atât cu NATO, cât şi cu Uniunea Europeană şi cu politicienii care vor determina preşedinţia uniunii”, a spus Viktor Orbán. Cu privire la plafonarea preţurilor la unele alimente, Orbán a spus că, în mod normal, guvernul nu trebuie să intervină în stabilirea preţurilor, însă există situaţii extraordinare, când guvernul nu poate aştepta ca firmele să rezolve o problemă.

Până când lucrurile vor reveni la normal, cineva trebuie să protejeze oamenii, a declarat premierul. În opinia sa, la baza inflaţiei se află mai multe motive, însă principalul factor care contribuie la aceasta este creşterea preţurilor la energie, iar aceasta se datorează în mare parte deciziilor politice. “Politicile de la Bruxelles, cu privire la preţurile energiei, au eşuat”, a spus premierul.

Viktor Orbán a menţionat totodată că protejarea climei nu ar trebui impusă prin preţuri mari la energie, deoarece asta va contribui la creşterea tuturor preţurilor produselor şi serviciilor. O politică normală înseamnă o încercare constantă de a reconcilia diferite aspecte, pentru că “deşi există un aspect de protejare a climei, totuşi trebuie să şi trăim, există şi un aspect social”, a arătat prim-ministrul Ungariei.

Premierul a amintit că în Ungaria, familiile sunt protejate de ani de zile de creşterea cheltuielilor cu utilităţile. În privinţa politicilor climatice trebuie stabilit clar că povara trebuie suportată de marii poluatori, iar “cei de la Bruxelles nu ar trebui să aibă voie să transfere aceste poveri pe umerii familiilor maghiare”, a subliniat Viktor Orbán.

Sursa foto: Zucchi-Enzo 

Lasă un răspuns

Back to top button