Politică

Sondaj Inscop: AUR, a doua forță politică din România

Un sondaj Inscop realizat în perioada 10-18 ianuarie arată o creștere puternică a intenției de vot pentru AUR, care a crescut de la 18% în octombrie 2021 la 20,6% din opțiunile electoratului. Pe primul loc se clasează PSD, în scădere față de lunile anterioare, iar liberalii se clasează pe locul trei.

Clasamentul intenției de vot în ianuarie:

PSD: 34,3%, în scădere față de decembrie 2021
AUR: 20,6%, în creștere față de decembrie 2021
PNL: 16,6%, în scădere față de decembrie 2021
USR: 12,5%, în creștere față de decembrie 2021
UDMR: 4,2%

Remus Ștefureac, directorul Inscop, arată principale concluzii ale sondajului:

1. Certurile dintre partidele coalitiei aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afecteaza in mod direct intentia de vot. Deocamdata impactul este controlabil, dar problema risca sa devina o amenintare majora daca relatia dintre PSD si PNL nu se va armoniza si cele doua partide nu vin cu solutii in locul disputelor politice. Dupa catastrofala criza politica de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor sa auda de certuri politice si nu vor avea niciun pic de rabdare si niciun gram de toleranta pentru partidele care le vor provoca.

2. Tensiunile din coalitie si intarzierea oferirii de solutii la problemele sociale alimenteaza in continuare cresterea AUR. Daca pe zona de securitate militara, din cauza amenintarilor Rusiei observam o crestere foarte puternica a increderii in NATO, in UE, in Occident, de bun augur pentru moralul natiunii, problemele sociale si politice domestice/interne vor alimenta in continuare adeziunea electorala la discursul ultra-populist.

Sondajul de opinie INSCOP a fost realizat în perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 1162 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Comentarii

  1. „Discurs ultra-populist”. Oameni buni de la Inscop, lamuriti-ne pe noi, astia bietii reactionari de rand, ce-i aia „ultra-populism”? A vrea preturi rezonabile la energie, salarii, decente si spitale in care nu ard oamenii de vii, asta ne face ultra-populisti? Pai intreb cum e in China, nu chiar demult denumita republica populara chineza… fiindca acolo e raiul Capitalului International! Niciun NATO, niciun NSA, niciun CIA, niciun Davos nu le puna frana capitalistilor sa-si aduca specialistii, banii, utilajele si echipamentele si know-how-ul in China, stat politienesc si totalitar. Deci ca sa fim oameni civilizati si pro-Occidentali, noi trebuie sa ravnim la firimituri si sa ne multumim cu acestea. Daca susotim nitel ca am vrea un deal mai bun, pac, ne puneti eticheta de legionari, fascisti si nazisti.

    Dupa parerea mea, tovarasii de la Inscop au luat 6% de la AUR, si i-au dus jumate la USR si jumate la PNL. AUR e la 26.6% in momentul de fata. Majorarea pensiilor si acel ajutor unic din Ianuarie n-o sa le castige niciun vot net USL-istilor, fiindca facturile la curent si gaz impreuna cu cosul zilnic anuleaza aceste cresteri, iar puterea lor reala de cumparare a scazut sau va scadea (cu exceptia celor cu pensii de lux evident).

  2. L-am vazut pe George Simion la RomaniaTV, zicand ca undeva in Aprilie va avea o intalnire in Israel cu cei de la Likud, inclusiv cu Benjamin Netanyahu. Il sfatuiesc pe Simion sa fie foarte, foarte prudent. Benjamin Netanyahu este un politician corupt si fara onoare. Aparent cel mai bun prieten si aliat al lui Trump, Netanyahu a fost printre primii care l-au felicitat pe Joe Biden pt castigarea alegerilor. Trump i-a batut obrazul in interviurile date dupa intreaga harababura si ‚pe surse’ l-ar fi si injurat, considerandu-l (pe buna dreptate) tradator. Ultimii care l-au felicitat pe Biden au fost presedintii Braziliei, Rusiei, si Mexicului, acestia avand bunul simt si eleganta de a astepta sa se pronunte instantele Americane fata de contestatiile lui Trump. Fereste-ne, Iisuse Hristoase, de prieteni falsi, si da-ne mai bine adversari onorabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button