Politică

România în recesiune: Cîțu se ceartă cu Câciu

Preşedintele PNL, Florin Cîţu a răspuns, joi, la acuzaţiile aduse de ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, care atrăsese atenţia că există riscul ca agenţiile de rating să reducă perspectiva României dacă se fac declaraţii ”care nu au sustenabilitate”, cu referire la îngrijorările exprimate de Cîţu privind inflaţia şi dobânzile. ”Eu nu am pomenit niciodată FMI sau recesiune, orice economist care lucrează în piaţa financiară ştie foarte bine că atunci când un ministru menţionează FMI sau recesiune, asta înseamnă că deja s-a discutat în ministerul respectiv, cu instituţiile internaţionale.

”Referitor la remarcile despre FMI, recesiune, dobânzi, inflaţie, aş vrea să vă aduc minte că nu am pomenit niciodată FMI sau recesiune. Orice economist care lucrează în piaţa financiară ştie foarte bine că atunci când un ministru menţionează FMI sau recesiune, asta înseamnă că deja s-a discutat în ministerul respectiv, cu instituţiile internaţionale, şi despre FMI şi despre recesiune. De aceea nu am spus niciodată, pentru că este un semnal îngrijorător din partea unui ministru să menţioneze astfel de lucruri în spaţiul public. Este o cutumă, când deja vorbeşti de recesiune, în piaţa financiară, înseamnă că deja suntem în recesiune”, a spus preşedintele PNL. 

Florin Cîţu a continuat: ”Încă nu am văzut declaraţia, dar vreau să cred că nu a fost făcută o declaraţia de la un minister atâît de important, care să menţioneze cele două lucruri, FMI şi recesiune”. 

Cîţu a precizat că ceea ce a declarat el este că e îngrijorat de direcţia în care mergem, şii nu doar el, ci şi românii.

”Rata inflaţiei este mult peste ţinta asumată de Banca Centrală, nu o spun eu, o spune Banca Centrală, o inflaţie de 8,2% la finalul anului trecut, o rată a inflaţiei care va creşte ăn peroada următoare şi s-ar putea să ajungă la 10% este o rată foarte foarte mare”, a spus el. Liderul PNL a mai adăugat că în perioada guvernării PNL, s-a împrumutat la dobânzi negative de două ori. 

”Vreau să cred că şi acum se poate face aşa ceva. E  nevoie de ambiţie, de cunoaştere, de curaj, dar poţi să te împrumuţi la dobânzi din ce în ce mai mici, la dobânzi negative, dacă dai pieţelor financiare o perspectivă de încredere”, a mai spus el. 

Florin Cîţu a menţionat că, în momentul în care încep să crească dobânzile ”se pare că există o neînţelegere, sau creşte neîncrederea din partea instituţiilor care te finanţează”.

”Eu nu aş lua foarte uşor faptul că inflaţia este mare în România, că dobânzile au crescut”, a mai spus preşedintele PNL, arătând că, pentru a nu mai fi nimeni îngrijorat, e nevoie de o perspectivă, în ce direcţie ducem economia. 

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, joi, că există riscul ca agenţiile de rating să reducă perspectiva României dacă se fac declaraţii ”care nu au sustenabilitate”, referindu-se la îngrijorările exprimate de Florin Cîţu. Ministrul preciza că agenţiile vor fi convinse să păstreze perspectiva României pentru că nu iau decizii care să destabilizeze economia.

Adrian Câciu mai declara că inflaţia, care este cea mai mare din ultimii 17 ani, a fost lăsată ”de cei dinainte”.  

”De ce sunt problematice dobânzile? Pentru că, să nu uităm, inflaţia cu care ne confruntăm şi lăsată poate de cei care au fost înaintea noastră şi astăzi sunt îngrijoraţi, este cea mai mare inflaţie din ultimii 17 ani. Dacă nu vrem să ne uităm şi în spate, evident ne îngrijorăm de viitor. Guvernul este foarte responsabil si acţionăm foarte prudent. Absolut toate riscurile privind dobânzile au fost luate în calcul şi prezentate şi în coaliţie şi în Parlament, adoptate de Parlament prin Strategia fiscal bugetară şi Legea plafoanelor anuale, deci nu putem să spunem că este ceva ce a apărut după acest lucru”, a mai declarat Adiran Câciu.  

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Bine ca nu contractam imprumuturi cu clauza de indexare a inflatiei, ca ne rupea.
    Cu inflatia pe care o avem vs randamentul nominal al bondurilor, dobanda reala este negativa.
    Sa speram ca dau astia drumu la lucru pt reactoarele 3 si 4, sau pt SMR-ul ala experimental, fiindca astea sunt proiecte cu capital intensiv, si impactul se va vedea la cursul RON/USD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button