Știrile 60m.RO

Ministerul Muncii: 100.000 de muncitori străini pot veni să lucreze în România în 2022

100.000 de lucrători străini ar putea fi admiși pe piața forței de muncă din România în acest an pentru a acoperi deficitul de personal înregistrat în diferite domenii de activitate, cum ar fi cel al construcțiilor, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat în ședința de astăzi a executivului.

Datele înregistrate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) arată că, în perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate neocupate în mod repetat de angajatori.

De asemenea, pe parcursul anului trecut a crescut substanțial numărul de adeverințe solicitate de angajatori agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru obținerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României.

Astfel, în perioada ianuarie – august a anului trecut, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România, față de 4.135 firme care au solicitat același lucru pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeași perioadă a lui 2020.

Cetățenii străini pot fi încadrați în România numai după ce „angajatorul a depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României”.

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabilește anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Reamintim că, pentru anul 2021, a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o nouă hotărâre de Guvern.

Un comentariu

  1. In loc sa sporim natalitatea si sa-i aducem inapoi pe Romanii plecati in fara (de nevoie, nu de placere), noi importam vietnamezi, pakistanezi… muncitori care accepta sa lucreze mai mult pt plata mai mica si conditii mai proaste, si care nu vor adera la nicun sindicat. Astfel, puterea de negociere a muncii organizate (unions) va scadea, iar outflow-urile de bani vor creste, fiindca oamenii astia trimit bani familiilor din tarile natale. Vai de capul nostru. Sa vedeti ce-o sa subventioneze imigratia de straini USL-istii astia cu USR-ul lor cut tot. Dupa cum si Americanii cu joburi de lux au aflat pe pielea lor, precum IT-istii… Ce ma, esti rasist de te opoi imigrantilor sa vina in sectorul HORECA si in constructii? Dupa ce s-au vazut in ipostaza de a le face training indienilor pt a le lua joburile lor bine platite in IT, dupa care se desfaceau contractele de munca, aceeasi Yankeii liberali au inceput sa planga. Asa cum s-au liberalizat preturile la energie, se va liberaliza si piata fortei de munca.

Lasă un răspuns

Back to top button