Politică

Cum a crescut averea lui Drulă de peste 100 de ori în doar 8 luni cât a stat la Ministerul Transporturilor

USR-istul Cătălin Drulă este ministrul care s-a îmbogățit cel mai mult în funcția pe care a deținut-o în Guvern timp de 8 luni de zile, cea de ministru al Transporturilor, banii din conturi înmulțindu-se de aproape 5 ori, de la 150.000 de euro la aproape 710.000 de euro. De asemenea, investițiile fostului demnitar au crescut de peste 100 de ori, de la puțin peste 20.000 de dolari la peste 2,5 milioane de dolari, potrivit PSNEWS.RO.

Concret, potrivit declarației de avere de la preluarea mandatului de ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă nu avea nicio clădire în proprietate, ci doar un teren intravilan la Mogoșoaia, județul Ilfov, cu o suprafață de 1.490 mp, un autoturism BMW din 2012, și mai multe sume de bani în conturi la bănci și în fonduri de investiții, precum și acțiuni cumpărate la mai multe companii.

Drulă declara la preluarea mandatului 15 conturi și depozite bancare, în valoare de aproximativ 150.000 de euro, după cum urmează:

La capitolul investiții, Cătălin Drulă declara în 2020 acțiuni în valoare de aproximativ 21.770 de dolari, după cum urmează:

Ce s-a schimbat după ce a ajuns ministru

După doar 8 luni de mandat la Ministerul Transporturilor, averea USR-istului Cătălin Drulă a crescut enorm. Astfel, potrivit declarației de avere din 8-10-2021, contul de lei de la BCR a crescut de la 177.163 de lei, cât avea înainte a de prelua poziția de ministru, la 363.267 de lei, suma declarată după ce a părăsit postul din fruntea Ministerului Transporturilor. În doar 8 luni de mandat, Cătălin Drulă a reușit să strângă în contul de lei de la BCR aproximativ 186.000 de lei!

De asemenea, contul USD deschis la BCR pe numele lui Cătălin Drulă a crescut de la 16.042, cât avea în decembrie 2020, la 604.805 dolari, cât declara pe 8 septembrie 2021, la eliberarea din funcția de ministru al Transporturilor. Practic, în doar 8 luni la Ministerul Transporturilor, Cătălin Drulă a reușit să strângă doar în contul de USD de la BCR aproximativ 588.763 de dolari!

Per total, în cei 8 luni de mandat, Drulă a acumulat în conturile sale peste 163.000 de lei și aproape 600.000 de dolari, mai exact o creștere de la 150.000 de euro, bani disponibili în conturi, la 710.000 de euro.

Declarația de avere a fostului ministru a suferit modificări majore și la capitolul investiții. Astfel, dacă la sfârșitul anului 2020 Cătălin Drulă declara investiții de aproximativ 21.770 de dolari, în 2021 ex-ministrul declara investiții de aproximativ 2.550.000 de dolari, după cum urmează:

Așadar, USRPLUS se poate lăuda ca fiind în mod cert un partid condus de milionari. Dacă Dan Barna și-a dublat averea în 4 ani de mandat în Parlamentul României, crescând de la 1 milion de Lei la 2 milioane de Lei, iar Dacian Cioloș a reușit să câștige aproape 1 milion de Euro în ultimii 10 ani, Cătălin Drulă urcă și el pe podium cu o avere care a crescut extrem de mult în doar 8 luni.

Contactat de PS News, ex-ministrul Cătălin Drulă ne-a oferit și o reacție pe acest subiect:

„Zipline este startup-ul la care am fost unul dintre primii colaboratori, înainte să intru în politică. Este în CV-ul meu în toate variante pe care le puteți căuta, din 2014 până în prezent. Compania este ceea ce se numește un Unicorn. Acțiunile pe care eu le am la Zipline sunt în toate declarațiile mele de avere, care sunt publice pe site-ul ANI. Crescând valoarea, cum cresc la Unicorn acțiunile, am vândut o parte din acțiuni, adică 20%. Toate aceste sume se regăsesc și în declarațiile mele de avere anterioare, cât și în cele curente. Eu am cumpărat acțiunile în 2016 cu ceva gen sub un dolar, iar valoarea firmei crescând, automat a crescut și valoarea unei acțiuni la 31 de dolari. Anul acesta am vând o parte din acțiuni, cea care se vede în declarația de avere.

Zipline e o firmă care livrează produse medicale, în special, cu aparate de zbor, drone, autonome. Pachete livrate sunt de maxim 1,5 kilograme, până la 100 de kilometri. Zboară cu 100 km/oră, practic după ce pleacă ajunge într-o oră la destinație, dacă vorbim de 100 de km. Din 2016 este operațional în lumea reală în mai multe țări din Africa, acum și în SUA. Prima țară a fost în Rwanda și s-a folosit pentru livrarea sângelui.

Ceea ce vedeți în declarația mea de avere depusă înainte de a fi ministru este valoarea acțiunilor Zipline la prețul la care eu le-am cumpărat în 2016. Între timp ele au mai crescut și nu e vorba că nu le-am mai actualizat în declarația de avere depusă în decembrie 2020, ci este vorba că din punct de vedere contabil este o întrebare și dacă acum ar fi trebuit le actualizez sau nu pentru că ele nu sunt pe o piață publică și atunci nu este o referință ca la o acțiune la Petrom sau Facebook.”, ne-a declarat Cătălin Drulă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button